eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Figyelmeztetés a veszélyes sugárzás miatt

Figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétfőre várható, 8,1-es erősségű UV-B-sugárzás miatt. Újabb, 25 bázispontos jegybanki alapkamat-emelésre számít az elemzők többsége a monetáris tanács hétfői ülése előtt. Az Európai Unió minden tagállamára kiterjedő népszavazást javasol a reformszerződés írországi elutasítása miatt kialakult helyzetben a luxemburgi miniszterelnök - az elmúlt 24 óra legfontosabb hírei.

Veszélyes sugárzás

Figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétfőre várható, 8,1-es erősségű UV-B-sugárzás miatt. Vadász Vilmos meteorológus az InfoRádiónak azt mondta: a következő napokban hét és feles érték fölötti ultraviola-sugárzásra kell számítani, ami nagyon erősnek számít. Hangsúlyozta: 11 és 15 óra között azoknak is veszélyes a napon tartózkodniuk, akik már korábban lebarnultak. - Az OMSZ jelentése szerint a napi középhőmérséklet hétfőn országszerte 25 és 27 fok között lesz, helyenként 35 fok is lehet. Délután az ország északi és nyugati részén elszórtan viharos széllel kísért zivatar is előfordulhat, olykor jégeső kíséretében.

Kamat-várakozások

Újabb, 25 bázispontos jegybanki alapkamat-emelésre számít az elemzők többsége a monetáris tanács hétfői ülése előtt. A szakértők a további szigorítás okai között a nemzetközi energiaárak folytatódó emelkedését, a vártnál magasabb magyar inflációs és bérnövekedési adatokat, illetve a nemzetközi kamatemelési trendet nevezték meg. A várakozások tükröződtek a forint árfolyamában is; a béradatok csütörtöki közzététele után az árfolyam pénteken áttörte a technikai és lélektani határnak számító 240 forint/eurós szintet. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa legutóbb május végén 25 bázisponttal, 8,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, amely március óta összesen 0,75 százalékponttal nőtt.

Népszavazás

Az Európai Unió minden tagállamára kiterjedő népszavazást javasol a luxemburgi miniszterelnök. Jean-Claude Juncker egy német lapnak adott interjúban azt mondta: az uniós reformszerződés írországi elutasítása után a polgárokat arról kell megkérdezni, hogy a tagsággal járó előnyök fejében hajlandók-e lemondani bizonyos igényekről, illetve hatáskörökről. A luxemburgi kormányfő hangsúlyozta: ha a lisszaboni szerződés nem lép hatályba, az Európai Unió teljes mértékben működésképtelenné válik. ---- Írországban múlt szombaton utasította el a szavazók többsége az Európai Unió reformszerzodését. A dokumentum akkor lép hatályba, ha azt az unió valamennyi tagországa jóváhagyja. A legtöbb tagállam parlamentje- köztük Magyarország már ratifikálta a dokumentumot.

Olajértekezlet

Szaúd-Arábia olajügyi minisztere szerint a kínálat bővítése után sem csökkennek majd jelentősen a jelenlegi magas kőolajárak. Ali al-Naimi az olajtermelő és fogyasztó országok Dzsiddában rendezett értekezletén ezt azzal indokolta: az olajárakat nem elsősorban a kereslet-kínálati viszonyok, hanem a többi között a spekuláció befolyásolja. Közben Andris Piebalgs, az Európai Unió energiaügyekben illetékes biztosa úgy vélte: a kínálat növelésével az árak a hordónkénti 100 dollár alá is csökkenhetnek. Jelenleg a hordónkénti olajár 140 dolláros szint körül mozog.

Lezuhant helikopter

Somogy megyében öten megsérültek - közülük négyen súlyosan, amikor délután lezuhant egy helikopter Nagybajom közelében. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a baleset egy erdős részen történt, a gép felszállás közben csapódott a földnek. Gergely Mónika a baleset okáról egyelőre nem tudott felvilágosítást adni. Szalai Zoltán, a járművet üzemeltetető Alexander Kft. ügyvezetője közölte, hogy a gépet pilóta nélkül bocsátották a bérlők rendelkezésére. A gépet üzemeltető cég Csányi Sándor, az OTP Bank Zrt. elnök-vezérigazgatójának a tulajdona.

Nyitás a Gázai övezetben

Több mint egy év után ismét megnyitották a karni átkelőt Izrael és a Gázai övezet között. A zsidó állam hadseregének tájékoztatása szerint az állomáson valamennyi árufajtát átengedik a hatóságok. Izrael azután döntött a zárlat feloldásáról, hogy csütörtökön tűzszünet lépett életbe a Hamász és Izrael között, s annak egyik feltétele az izraeli blokád fokozatos enyhítése volt.

Kiszáll az ellenzék vezetője

Zimbabwéban mégsem vesz részt az ellenzék vezetője az elnökválasztás jövő pénteki, második fordulójában. Morgan Tsvangirai hangsúlyozta: a pártja elleni erőszak és megfélemlítés miatt döntött így. A március 29-i elnökválasztáson Morgan Tsvangirai, a Mozgalom a Demokratikus Választásért vezetője szerezte meg a voksok többségét, de a hivatalos eredmény szerint szavazatainak száma nem volt elegendő a győzelemhez, így június 27-re második fordulót írtak ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×