eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fodor még türelmes a kormánnyal - a nap hírei

Cselekvőképes kormányt szeretne, de más-más módon a Fidesz illetve az SZDSZ elnöke. A kormányszóvivő szerint napirenden van a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása. A szerb hatóságok kiadták a Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnökkel vádolt Stojan Zupljanint. A nap hírei 2008. június 21-én, szombaton.

A Fidesz és az SZDSZ elnöke szerint is cselekvőképes kormányra van szükség, a megoldást azonban másképp látják. Orbán Viktor és Fodor Gábor erről szombati egyeztetése után beszélt. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője szerint előre hozott választásokra van szükség, a liberális pártelnök viszont csak a kisebbségi, majd az azt követő szakértői kabinet kudarca esetén látja lehetségesnek az előrehozott voksolást. Fodor Gábor azt mondta: egy cselekvési program kidolgozását várja a jelenlegi kormányzattól, határidőt nem szabott a politikus. Az SZDSZ elnöke kedden egyeztet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, az MSZP vezetőjével. A kormányfő korábban azt mondta: a következő 2 év politikájáról fognak tárgyalni.

Idén több mint kétmilliárd forint értékben 65 ezer rászoruló pihenését segíti az üdülési csekk - közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid Siófokon azt mondta: idén nyáron először közlekedik szombaton és vasárnap a Siófok expressz, amelyet pótjegy váltása nélkül lehet igénybe venni. Emlékeztetett: nyolc hatóság részvételével június 30-án kezdi meg ellenőrzési munkáját a Kánikula Kommandó; az akcióban elsősorban a fürdőket, a strandokat, a vendéglátó-ipari egységeket valamint a taxikat ellenőrzik. A kormányszóvivői tájékoztatón Szabó Imre környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: a Balaton vízminősége kiváló, és a tó vízszintje is megfelel az előírásoknak.

A következő időszak egyik legfontosabb politikai ügyének nevezte a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását a kormányszóvivő. Daróczi Dávid azután beszélt erről, hogy a Hírszerző internetes portál azt írta: a szocialista kabinet végleg lemondott a jogszabály szigorításáról. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a kabinet széles körű társadalmi vitát kezdeményez a kérdésről, ez azonban időigényes, ezért nem szerepel az egészségügyi tárca idei törvényalkotási programjában a módosítás. A fideszes Pesti Imre szerint a szocialisták a dohánylobbi érdekeit szolgálva halasztják a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását, pedig elengedhetetlen az európai gyakorlatnak megfelelő módosítás.

A Fidesz elnöke szerint új egyezségre van szükség a kárpát-medencei és az anyaországi magyarok között. Orbán Viktor erről a szlovákiai Dunaszerdahelyen, a Magyar Koalíció Pártja megalakulásának 10. évfordulóján rendezett jubileumi ünnepségen beszélt. A volt kormányfő szerint fel kell ismerni a közös érdekeket, és felelősséget kell vállalni a magyarság sorsáért. Az MKP országos elnöksége az évfordulóra nyilatkozatot tett közzé, amelyben azt írják: a párt máig arra a legbüszkébb, hogy politikája eredményeként Szlovákia a NATO és az Európai Unió tagjává vált, és Magyarországgal együtt részévé vált a schengeni övezetnek is.

Magyarországi látogatásra hívta meg az Európai Bizottság elnökét a magyar házelnök. Szili Katalin Lisszabonban, az európai házelnökök konferenciáján elmondta: José Manuel Barroso várhatóan szeptemberben utazik Budapestre; az egyeztetés témája a nemzeti parlamentek és a brüsszeli testület közötti párbeszéd lesz.

Kinevezte a jeruzsálemi latin pátriárka utódját a Vatikán. A kora miatt visszavonuló, 75 éves Michel Sabbah posztját helyettese, Fuád Tual veszi át. A palesztin érsek egyházjogi tanulmányait a római lateráni egyetemen végezte, majd vatikáni diplomataként Hondurasban, Németországban és Peruban szolgált.

A szerb hatóságok kiadták a Nemzetközi Törvényszéknek a boszniai szerb rendőrség korábbi vezetőjét, a háborús bűnökkel vádolt Stojan Zupljanint. Az 56 éves volt rendőrparancsnokot június 11-én vették őrizetbe Pancsován. Már csak Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnök, Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai vezető és Goran Hadzic, a horvátországi szerbek korábbi parancsnoka van szökésben.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×