eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Újragondolják a fővárosi stratégiát - mikor tűnnek el a kamionok?

Egyeztetésre alkalmasnak találta a Főpolgármesteri Kabinet szerdai ülésén a teherforgalmi stratégiát, amelynek fő célja, hogy a tranzitforgalmat kitiltsa Budapestről - mondta az InfoRádiónak a Parking Kft ügyvezető igazgatója. Gyarmati Zoltán hozzátette: a stratégiát a szakmai szervezetek, a politikai pártok és a kerületi polgármesterek egy hónapig véleményezhetik. A javaslat, ha elfogadják, a jövő év elejétől lép életbe.

Az M0-s keleti szektorának és Duna-hídjának átadásával jövő év januárjától teljesen kitilthatják a tranzit-teherforgalmat a főváros útjairól - mondta az InfoRádiónak a Parking Kft., a március 1-jével életbe lépett behajtási korlátozásról szóló rendelet kidolgozójának ügyvezető igazgatója.

A Parking Kft. ügyvezető igazgatója a módosítandó rendelet kapcsán közölte: szeretnék a jelenlegi 12 tonnás össztömeg-korlátozást 7,5 tonnára csökkenteni, ezzel pedig járműveik lecserélésére, a szállítási időpontok összehangolására és az útvonalak átgondolására ösztönözni a fuvarozókat. Gyarmati Zoltán megjegyezte: lesznek olyan "nyitott órák" a csúcsidőszakon kívül, amikor nem áll majd fenn a 7,5 tonnás korlátozás.

A Főpolgármesteri Hivatal szerdán egyeztetésre alkalmasnak találta a teherforgalmi stratégiát, amelyet a fuvarozó érdekképviseleti szervek, több civil szervezet és a kerületek polgármesterei is megkapnak. A koncepcióról a velük való egyeztetés után az októberi közgyűlésen születhet döntés - mondta a Parking Kft. ügyvezető igazgatója.

Gyarmati Zoltán közölte: a tervezetben szerepel harmincnál is több olyan célforgalmas útvonal, amely a jövőben is megközelíthető lesz engedélykérelem és díjfizetés nélkül.

Bővíteni kell

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkárhelyettese abban bízik, hogy a főváros érdemi, a budapesti közlekedési problémáknak legalább egy részét kezelni tudó koncepcióval áll elő. Karmos Gábor az InfoRádiónak elmondta: maguk is élnek majd a javaslattételi lehetőséggel, megosztják elképzeléseiket a tervezet előkészítőivel.

A főtitkárhelyettes reméli, hogy a rendelet módosításával többek között az európainak nem nevezhető engedélykiadási gyakorlat is megváltozik.

Karmos Gábor azzal az elképzeléssel kapcsolatban, hogy a most 12 tonnás össztömeg-korlátozás alá eső területekre a következőkben csak a legfeljebb 7,5 tonnás járművek hajthassanak be, elmondta: ma a határnak számító Hungária körutat is csak azok a járművek használják, amelyek - elkerülő útvonal hiányában - át kell, hogy menjenek a fővároson.

Ha elkészül az M0-s keleti szektora, illetve északi hídja, a probléma a rendelettől függetlenül magától megoldódik majd - közölte a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkárhelyettese, hozzáfűzve: ekkor azonban azért lesz nehézkes a közlekedés, mert a körgyűrű kétszer két sávos déli szektora nem lesz képes elvezetni az oda áttevődő forgalmat.

Létkérdés lenne, hogy az M0-s déli szektorát mielőbb kétszer három sávossá bővítsék - jelentette ki Karmos Gábor.Tiltakoznak

A Levegő Munkacsoport elnöke szerint a teherforgalmi stratégia jó irányba mutat: a szervezet támogatja az átmenő forgalom kitiltását és a behajtási díj bevezetését is. Lukács András hozzátette: ők is tesznek majd javaslatokat a koncepció kidolgozóinak.

A civil szervezet vezetője ugyanakkor néhány napja levelet írt Puch Lászlónak, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkárának, amelyben rámutat: elhibázott döntés, ha a kormány adókedvezményt nyújt a közúti fuvarozóknak.

Az üzemanyagárak emelkedését nem lehet adókedvezménnyel ellensúlyozni, hiszen az így kieső összeget valahonnan el kell venni - hangsúlyozta Lukács András. A Levegő Munkacsoport elnöke szerint a megoldás az üzemanyagokkal, az energiával való takarékoskodás.

Ezt a megfelelő árak tudnák a leginkább elősegíteni - jegyezte meg Lukács András, hozzáfűzve: az üzemanyagok jövedéki adója 2002 óta nem emelkedett, pedig azóta jelentős volt az infláció, a fuvarozók tehát jelentős támogatást kaptak.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×