eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Magyarország 35 évvel lemaradt az innovációban

A nyilatkozatok és az ígéretek ellenére az elmúlt években semmilyen érdemi előrelépés nem történt a kutatás-fejlesztés, az innováció területén - mondta a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, amikor előadást tartott a köztársasági elnök által kezdeményezett gazdasági fórumon. Pakucs János arról számolt be, hogy egy, az innovációt alapul vevő európai felmérés alapján Magyarországot a térség államai mögé, a leszakadt országok közé sorolták.

Bár az elmúlt években minden nagy beszéd vagy előadás során szó esik a kutatás-fejlesztés, az innováció fontosságáról, ezzel együtt a területen semmi nem történt - legalábbis így látja a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.

Pakucs János elmondta, hogy az Európai Unió 37 mutató alapján foglalta össze a gazdasági növekedés legfontosabb tényezőit. Jelentésében megállapította, hogy szoros az összefüggés a gazdasági növekedés, az innovációs teljesítmény és a szabadalmak száma között.

A gazdasági növekedés 70-75 százaléka az innovációból származik. Magyarországon ez a szám 8-10 évvel ezelőtt 42-43 százalék volt.

Létezik azonban már frissebb adat is. Néhány hete jelent meg az EU honlapján a legújabb statisztika a tavalyi évről. A felmérés 2007-ben Magyarországot 35 ország közül a 28. helyre sorolta.

"A jelentés kategorizálta az európai országokat, és mi a negyedik kategóriába kerültünk, amit úgy hívnak, hogy leszakadt országok" - figyelmeztetett a szakértő.

A Magyar Innovációs Szövetség elnöke közölte: ma már a kategória elnevezése felzárkózóvá finomult, ám ez nem változtat a tényen.

"Sajnálatos módon a néhány hete megjelent elemzés Magyarország felzárkózását az európai országokhoz 35 évre prognosztizálta - a legrosszabbra Kelet-Európából. Hozzá kell tennem, hogy Szlovákiát 16 évre, Csehországot 10 évre, de általában véve a kelet-európai országokat mind 20 év alatti időre prognosztizálta" - tette hozzá.

Pakucs János úgy vélte, amíg a kutatás-fejlesztés területén nem lesz érdemi előrelépés, addig az 1-1,5 százalékos gazdasági növekedés nem nagyon javulhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×