eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Közmunkáért segélyt - Alkotmánybírósághoz fordul a polgármester

Visszautasítják a romaellenességgel vádolt települések polgármesterei, hogy jogellenesen kötnék közmunkához a szociális segély kifizetését. A kisebbségi ombudsman szerint ez törvénytelen, és önkormányzati kényszermunkához vezet, Kerepes első embere viszont csak azt nem kötelezné munkavégzésre, aki alkalmatlan, vagy aki nem kap munkát.

Nagy port vert fel több településen a kisebbségi ombudsman keddi kijelentése, amely szerint alkotmány- és cigányellenesek azok a rendeletek, melyekkel egy-egy település közmunkához kötné a szociális juttatások kifizetését.

Kállai Ernő az után nyilatkozott, hogy tanulmányozta az erről szóló önkormányzati rendeleteket, főképp Monokét. Arra a következtetésre jutott, hogy a döntés önkormányzati kényszermunkához vezet.

"Az anyag ugyan három bekezdésben rögzíti, hogy a felvetett problémák függetlenek a nemzeti és etnikai kisebbségi hovatartozástól, ennek ellenére számos megállapítás jelzi, hogy az alapvetően romaellenes, előítéletes szemléletű" - hangsúlyozta az ombudsman.

A polgármester visszautasítja a vádat


Monok független polgármestere sértőnek nevezte az ombudsman megállapításait, és visszautasította a romaellenességgel kapcsolatos vádakat.

Ugyanígy tett Kerepes első embere is. Franka Tibor korábbi újságíró és MIÉP-es, valamint jobbikos politikust az InfoRádió annak kapcsán is kérdezte, hogy az ombudsman szerint a segélyezettekkel megállapodást kell kötni, és meg kell vonni tőlük a segélyt, ha azt nem tartják be.

"Ez csak több áttételen keresztül érvényesülhetne, de nem érvényesül. Van egy munkaközvetítő, ahol a delikvensnek be kellene jelentkeznie, ott kiközvetítik, vagy ha nem, akkor aláírnak egy papírt. Pontosan az történik, hogy ami ma rendszerként működik Magyarországon, az hamis, kijátszható és csalásra alkalmas" - állítja.

Franka Tibor az Alkotmánybíróságtól kéri, hogy mondja ki: a rendszeres gyermekvédelmi támogatás csak akkor legyen jogos, ha az igénylőről bebizonyosodik, hogy alkalmatlan a munkavégzésre, vagy nem kap munkát.

Bírálta az ombudsman szavait Sárospatak polgármestere is, az ivádi önkormányzat viszont megosztott a kérdésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×