eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Korlátok közé szorítják a parkolási társaságokat - a nap legfontosabb hírei

Csak egy éven belül perelhetnek a parkolási társaságok, több mint 400 gyógyszer ára csökken, megkezdődött a brüsszeli uniós csúcs - a nap hírei.

Egyéves határidő

Mától elutasítja a bíróság azokat a parkolási díjfizetés elmulasztásával összefüggő keresetleveleket, amelyeket az eset után egy éven túl nyújtanak be. Ha már elindult a per, a bíróság köteles azt azonnal megszüntetni. A Független Hírügynökség úgy tudja: több tízezer pert indítottak az országban a parkolási társaságok, illetve behajtó cégek azok ellen az autósok ellen, akik szerintük jogosulatlanul, fizetés nélkül használták a parkolókat. Sok esetben a társaságok csak évekkel az eset után nyújtották be a keresetleveleket. Egyebek mellett ezért is döntöttek úgy a törvényhozók, hogy a módosítással felgyorsítják az eljárásokat.

Árcsökkenés

Július 1-től újabb 406 gyógyszer ára csökken, átlagosan 3 százalékkal - jelentette be kormányszóvivő. Budai Bernadett elmondta: 10 terméket több mint 20 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak meg a betegek, további 23 gyógyszernél pedig több mint 10 százalékos lesz az árcsökkenés. Hozzátette: jövő hónap elejétől 13 új generikus készítmény kerül a támogatott gyógyszerek listájára, ami szintén csökkentheti a betegek költségeit.

Milliárdos program

Az elmúlt három évben mintegy 3 milliárd forintot fordított a kormányzat a cigánytelepek felszámolására, az idén 875 millió forint áll rendelkezésre erre a célra - közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. Korózs Lajos elmondta: eddig összesen 211 család költözött új otthonba és 563 lakást újítottak fel a programokban részt vevő településeken. Az államtitkár hozzátette: a felmérések szerint Magyarországon mintegy százezer ember él csaknem ötszáz cigánytelepen, amelyek jelentős része kistelepüléseken található.

Tiltakozás

A katolikus egyház nem ért egyet az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatával és ismét tiltakozik a tavaly decemberben elfogadott törvény ellen - mondta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családügyi bizottságának elnöke. Bíró László püspök emlékeztetett: a magyar alkotmány szerint a család egy férfi és egy nő kizárólagos, a társadalom számára is hasznos életközössége.Brüsszeli tanácskozás

Magyar kezdeményezésre az energiatermelők és -felhasználók közötti mielőbbi egyeztetést szorgalmaznak az elfogadható árak kialakításáért az európai szocialista pártok és kormányok vezetői. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint egyetértettek abban, hogy megfelelő együttműködéssel van remény arra, hogy megegyezzenek a fenntartható és mindenki számára elfogadható energiaárról. A Fidesz elnöke a néppárti kormányfők és pártvezetők brüsszeli tanácskozása után az InfoRádiónak elmondta: nem értenek egyet azokkal a véleményekkel, hogy az egyes államoknak nincs lehetőségük az áremelkedések megfékezésére vagy kompenzálására. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy Franciaország adócsökkentést szorgalmaz, míg Olaszország már döntött az olajtársaságok nyereségének megadóztatásáról.

Ellenőriznek

Június 30-án indul az úgynevezett Kánikula-kommandó, amelynek munkájában nyolc hatóság vesz részt - jelentette be Kondorosi Ferenc kormánybiztos. Az idén először a szakmai érdekképviseleti szervezetek képviselői is részt vehetnek az ellenőrzésekben. A kormánybiztos elmondta: elsősorban a fürdőket, a strandokat, a vendéglátó-ipari egységeket, valamint a taxikat ellenőrzik.

Tiltakozhatnak

Tárgyalásokat kezdeményez a meghatározó élelmiszeráruház-láncok képviselőivel a Tej Terméktanács. A szervezet elnöke azt mondta: ha nem lesz eredménye az egyeztetéseknek, akkor a magyar termelők tiltakozó akciókat kezdenek. Kovács László közölte: a januári 95 forint körüli csúcs óta Magyarországon folyamatosan csökken a tej felvásárlási átlagára, ami májusban megközelítette a 80 forintos kritikus szintet. Hangsúlyozta: ez a tendencia, valamint az, hogy a nagy áruházak polcain egyre több a rendkívül olcsó külföldi tejtermék, veszélybe sodorhatja az egész magyar tejágazatot.

Közös járőrözés

Megújította együttműködését a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szövetség, így a jövőben akár vegyes rendőr-polgárőr járőrpárok is dolgozhatnak a fővárosban. Tóth Gábor dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitány a megállapodás aláírásakor emlékeztetett: évek óta komoly létszámhiánnyal küzd Budapest rendőrsége; jelenleg 1.300-1.400 rendőr hiányzik a fővárosból.

Évforduló

Országszerte különböző programokkal emlékeztek arra, hogy 1991. június 19-én az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarország területét. A csapatkivonásról 1990 márciusában állapodott meg Horn Gyula magyar és Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter. Az Országgyűlés 2001-ben nyilvánította nemzeti emléknappá június 19-ét.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×