eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Meghibásodott a rendszer, nem tudják kiadni az érettségi bizonyítványt

Meghibásodott az érettségi dokumentumok kiállítását szolgáló informatikai rendszer, így nem tudják kiadni a hiteles bizonyítványokat. Az oktatási tárca sajtóirodája szerint nem történik jogsértés, ha nem adják ki szerdán az érettségi bizonyítványokat.

A most meghibásodott informatikai rendszer segítségével állítják ki az érettségi törzslapokat - mondta el egy, a neve elhallgatását kérő iskolaigazgató. Mielőtt a bizonyítványt kiosztják a diákoknak, a törzslapot, magát a bizonyítványt és az egyéb adminisztrációban szereplő jegyeket össze kell olvasni, és hitelesíteni kell.

Ha az adatokat nem lehet bevinni a rendszerbe, majd a törzslapokat kinyomtatni, akkor nem tudják vállalni a bizonyítvány hitelességét. Hozzátette: a rendszer a nap folyamán többször is lefagyott, majd újraindult, és szerda délután sem működött megfelelően.

A meghibásodás azokat az intézményeket érintheti, amelyekben szerdán már befejeződnek a középszintű érettségi szóbelik, és ezen a napon adnák ki a bizonyítványokat. Az ország valamennyi középiskolájában ezt az informatikai rendszert használják az érettségi dokumentumok kiállításához.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) sajtóirodája az eset kapcsán annyit közölt az MTI-vel: az iskoláknak a vizsgaeredményeket elektronikus formában kell rögzíteniük. Az e célra szolgáló informatikai rendszer átmeneti zavara miatt azonban a rögzítés lelassult.

Az érettségi vizsgaszabályzat nem tartalmaz olyan rendelkezést, amely alapján az érettségi bizonyítvány kiadásának a vizsga napján meg kell történnie, így nem követ el jogszabálysértést az az iskola, amely nem azon a napon adja át az érettségi bizonyítványt a sikeres vizsgázónak - tartalmazza az OKM közleménye.

Az informatikai rendszer helyreállítási munkálatai folynak, a rendszert működtető Educatio Kht. az iskolák megértését és türelmét kéri.

A szóbeli érettségi vizsgák június 5-én kezdődtek. A diákok június 11-ig emelt szinten adtak számot tudásukról, a középszintű szóbeliket június 16. és június 27. között tartják.

Az idén 124.415 vizsgázó jelentkezett érettségikre, néhány kivételtől eltekintve mindannyian tesznek szóbeli vizsgát. Középszinten 1.134 középiskolában szerveznek szóbeli érettségit, a diákok 3.388 bizottság előtt felelnek. Az Oktatási Hivatal 181 vizsgahelyszínen tart emelt szintű szóbeli vizsgát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×