eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Magyarországon lesz az uniós kutatóintézet

Budapesten lesz a székhelye az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek - erről egyhangúlag döntöttek szerdán Brüsszelben az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az ülés után az InfoRádióban elmondta: az intézmény jövő év elejétől kezdheti meg működését az Infoparkban.

Mojca Kucler Dolinar, az elnöklő szlovén tudományügyi miniszter az ülés után méltatta a döntést, amely - mint mondta - lehetővé teszi, hogy az intézet az uniós innovációs és tudományos kiválósági törekvések motorja legyen.

Magyarország mellett szerdán már csak Lengyelország versengett a székhelyért. A határozat mindazonáltal nem számít igazán meglepetésnek, mert már korábban is a tagállamok nagy többsége Budapest mellett tette le voksát, ráadásul olyan kiválasztási kritériumokat szabtak, amelyek csak Magyarországra illettek a jelöltek közül.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter korábbi közlése szerint az intézet a legtöbb szempontból ideális Infoparkban kap helyet.

Az Európai Unió kutatóközpontjának felállításáról tavaly nyáron született meg a végleges döntés. Az intézet 2013-ig mintegy 300 millió eurós költségvetéssel rendelkezik majd, várhatóan 50-60 fős személyzettel kezdi meg működését. Első programjai a megújuló energiaforrások és a klímaváltozás témakörében indulnak majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×