eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Áradások világszerte: senki sincs biztonságban

Áradások pusztítanak Kínában és az Egyesült Államokban: az ázsiai országban több mint kétszázan haltak meg vagy tűntek el, majdnem kétmillió embert pedig kitelepítettek. Amerikában - ahol Illinois és Iowa területén a legnagyobb a baj - heten vesztették életüket és több tízezer embert kellett evakuálni. Az InfoRádió által megkérdezett meteorológus azt mondta: a rendkívüli esőzések és áradások gyakoriságáért részben a globális felmelegedés okolható.

Az Egyesült Államok középső részén a gyakran kialakuló ciklonok váltják ki a nagy területre kiterjedő, intenzív esőzéseket, aminek következtében áradások alakulnak ki - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egy-egy ilyen jelenség a globális felmelegedés hatására jön-e létre, hiszen effajta áradások korábban is voltak. A kapcsolatot az efféle katasztrófák és a felmelegedés között ugyanakkor bizonyíthatja, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban fordulnak elő az ilyen időjárási szélsőségek - közölte Vissy Károly.

A nemzetközi kutatások is arra az eredményre jutottak, hogy a globális éghajlatváltozás egyik valószínűsíthető következménye épp a rendkívüli időjárási helyzetek megszaporodása - fűzte hozzá a meteorológus.

Az biztos, hogy az emberi tevékenység, és a természetbe való beavatkozás - például a folyók szabályozása - okozhat problémákat áradások idején. Lehetséges ugyanakkor, hogy ha az emberek nem tettek volna semmit a vizek mederben tartására, még nagyobbak lennének a károk - mondta Vissy Károly.

A meteorológus megjegyezte: nálunk, a mérsékelt égövön is előfordulhatnak nagy áradások, de nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt évszázadokban is voltak komoly árvizek Magyarország területén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×