eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"A kenyérnek legalább 330 forintba kellene kerülnie"

A kenyér is drágább lesz az üzemanyagok árának emelkedése miatt, de hogy mikortól és mennyivel, azt még a Magyar Pékszövetség főtitkára sem tudja. Werli József azt viszont elmondta az InfoRádiónak: egy kilogramm kenyérnek 330 forintba kellene kerülnie ahhoz, hogy a pékségek ne veszteségesen működjenek.

Nem csak az üzemagyagok és az energia árának emelkedése miatt drágulhat a kenyér: hozzájárul az is, hogy a liszt árának tavaly októberi-novemberi növekedését nem érvényesítették a sütőipari vállalkozások, valamint, hogy a szektorban a minimálbér emelkedése a cégeknek a járulékokkal együtt 18 százalékos költségnövekedést jelentett - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pékszövetség főtitkára.

Werli József hozzátette: ahhoz, hogy a pékségek ne veszteségesen működjenek, egy kilogramm kenyérnek körülbelül 330 forintba kellene kerülnie.

Bár a pékszövetség főtitkára nem tudta megmondani, mekkora áremelésre kell számítani, megjegyezte: a pékségek költségei az utolsó áremelés óta 13-17 százalékkal növekedtek.

Werli József elmondta: idén egymillió tonnával nagyobb gabonatermésre számítanak a tavalyinál, az időjárás közbeszólhat. A napok óta zuhogó eső miatt sok helyen megdőlt a búza, a sok csapadék az aratás idején pedig ronthatja a termés minőségét.

Félő, hogy a gabona nem lesz egységes minőségű, sütőipari célra sok tonnányi nem lesz használható - fűzte hozzá a Magyar Pékszövetség főtitkára.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×