eur:
401.21
usd:
366.92
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

A szocialista frakció végigdolgozza a nyarat

A munkahelyteremtés a következő két év legfontosabb feladata - mondta az MSZP frakcióvezetője a képviselőcsoport ülése után. Lendvai Ildikó hozzátette: a frakció nem látja indokoltnak a konvergenciaprogram elvetését, valamint a szociális kiadások radikális csökkentését.

A második két év kormányzatának legfontosabb célja a növekedés érdekében a munkahelyteremtés, ezen belül is elsősorban a szakképzetleneket célzó munkahelyteremtés - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, a frakció ülése után. Hozzátette: ezt úgy kell elérni, hogy a társadalmi különbségek csökkenését ne veszélyeztessék.

A politikus kitért arra is, hogy a szocialista frakció a munkahelyteremtés érdekében nem lát arra lehetőséget, hogy megkérdőjelezzék a konvergenciaprogramot, vagy radikálisan csökkentsék a szociális kiadásokat. A konvergenciaprogram elvetése ugyanis értelmetlenné tennék azoknak az áldozatvállalását, akiknek jóvoltából a költségvetési hiánycsökkentés megvalósult, a szociális kiadások radikális csökkentése pedig a társadalmi kohézió szempontjából veszélyes.

Lendvai Ildikó szerint ez nem jelenti azt, hogy ne készülnének a szociális kiadások terén reformokra, de ez csupán átrendezést, nem a kiadások csökkentését jelenti.

A frakcióvezető elmondta, a szocialista képviselőcsoport négy területen: az adó- és járulékrendszerek átalakításán, a fejlesztéspolitikában, a szociálpolitikában valamint a közoktatás és a szakképzés területén lát lehetőséget a munkanélküliségi arány csökkentésére. Lendvai Ildikó aláhúzta, az adó és járulékrendszereken belül komoly átcsoportosításokra lát a frakció lehetőséget, például a munkát terhelő adók kapcsán, ám az ötleteket nem részletezte a politikus.

A képviselő kiemelte azt is, hogy a szocialista frakció végigdolgozza a nyarat. kéthetente kedd délelőttönként üléseznek majd a képviselők, és ezeken a tanácskozásokon részint aktualitásokkal, részint egy-egy fő központi témával fognak foglalkozni. Ezek a témák: a távfűtésre vonatkozó javaslatok, és azok szociálpolitikai vonatkozásai, a közoktatás és az egészségpolitika kérdései, a gazdasági (ezen belül az adópolitikai) elképzelések, valamint az új polgári törvénykönyv elvárásai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×