eur:
388.6
usd:
360.9
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Sólyom: 1989. június 16. volt Nagy Imre napja

A rendszerváltás kulcsának nevezte 1989. június 16-át, Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésének napját az államfő.

Nagy Imre történelmi nagysága és az egész forradalomra visszavetített szerepe azon alapult, hogy nem mondta ki a Kádárt legitimáló mondatot, inkább meghalt - emlékezett az államfő a mártír miniszterelnökre és társaira kivégzésük ötvenedik évfordulója alkalmából Budapesten.

Sólyom László kiemelte: ma az ötvenedik évfordulóra emlékezünk, de nem emlékezhetnénk így, ha nem lett volna egy harmincegyedik évforduló is, 1989. június 16. Hozzátette: Nagy Imre és társainak méltó eltemetése tette az egész ország és mindenki számára nyilvánvalóvá és nyilvánossá, hogy a Kádár-rendszer hazugságra épült, hogy nem volt legitim, hogy 1956 forradalom volt és nem ellenforradalom - mondta az államfő.

1989. június 16. volt Nagy Imre napja, ez a nap a rendszerváltás kulcsa, viszonyítási pont, amely nem tűri a kétértelműséget - fogalmazott Sólyom László.

A megemlékezésen - amelyen az 1956-os Intézet Közalapítvány és a Nagy Imre Alapítvány közös kötetét is bemutatták - részt vett a mártír miniszterelnök unokája Jánosi Katalin, Göncz Kinga külügyminiszter és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×