eur:
401.25
usd:
366.66
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Nemet mondtak az írek a Lisszaboni Szerződésre - a nap legfontosabb hírei

Írországban elutasította a szavazók többsége az Európai Unió reformszerződését a tegnapi népszavazáson. A végleges eredmények szerint a referendumon résztvevők 53,4 százaléka mondott nemet a dokumentumra. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a hírre reagálva azt mondta: a jövő heti uniós csúcstalálkozón kell dönteni arról, hogyan oldja meg a közösség a helyzetet.

A BruxInfo elemzője az InfoRádióban azt mondta: jogi szempontból megbukott a Lisszaboni Szerződés, hiszen csak akkor léphetne érvénybe, ha valamennyi tagállam ratifikálja azt. Fórizs György ugyanakkor hangsúlyozta: számos lehetőség van arra, hogy ne kelljen végleg elvetni a dokumentumot. Példaként említette, hogy Dublin új népszavazást írhat ki az ügyben. A Lisszaboni Szerződést a 3 éve elbukott európai alkotmány helyett hozták létre. A legtöbb tagállam parlamentje - így Magyarországé is - már ratifikálta a dokumentumot.

Kovács: nincs mód jelentős adócsökkentésre

Az unió adó- és vámügyi biztosa szerint Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy jelentősen mérsékelje az adókat. Kovács László Budapesten, a II. Nemzetközi Adókonferencia után úgy vélte: egy jelentős adócsökkentés hosszabb távon valószínűleg növelné az adófizetési hajlandóságot, és pozitív lenne a mérleg, de ehhez három-négy évre lenne szükség. A szocialista politikus szerint Magyarországnak most nincs ennyi ideje. Hangsúlyozta: az adórendszer egyszerűsítése, átláthatóságának, kiszámíthatóságának a megteremtése nem jár bevételkieséssel.

Nőttek a munkaköltségek

Magyarországon az uniós áltaghoz képest kétszeres mértékben nőttek a munkaköltségek az első negyedévben - tette közzé az unió statisztikai hivatala. Az Eurostat adatai szerint a közösségi átlag 4,3 százalék volt, miközben Magyarországon 10,1 százalékkal emelkedtek a munkaköltségek az első három hónapban.

Munkában a Zöld Kommandó

Az elmúlt két hónapban ellenőrzött 300 színesfém-hulladék lerakó több mint felénél tárt fel szabálytalanságot a Zöld Kommandó környezetvédelmi akciócsoport. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter elmondta, hogy az április óta tartó ellenőrzés során 47 tonna hulladék szabálytalan lerakása miatt mintegy 2 millió 700 ezer forint bírságot szabtak ki. Emlékeztetett arra: az akciósorozat célja, hogy visszaszorítsák az éves szinten 10 milliárd forint kárt okozó színesfém-lopásokat és az illegális autóbontásokat.

PDSZ: ezer pedagógus veszítheti el az állását

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint újabb ezer pedagógus veszítheti el állását a nyáron a normatív finanszírozás csökkenése miatt. Kerpen Gábor, az érdekképviselet elnöke elmondta: az oktatási kormányzat olyan szabályokat alkotott, amelyek következtében már eddig több mint tízezer álláshely szűnt meg, a megmaradókra háruló terhek pedig növekedtek, miközben csökkentek a reálbérek.

Elbocsátások Pécsen

Lapértesülés szerint újabb 235 dolgozójától válik meg a nyáron a Pécsi Tudományegyetem. Az Új Dunántúli Naplónak a klinikai központ főigazgatója elmondta: a döntés oka az egészségügyi átalakítás, illetve a felsőoktatási intézmény mintegy négymilliárd forintos adóssága. Kollár Lajos utalt arra, hogy tavaly decemberben és idén januárban 240 dolgozót már elbocsátottak, így a mostani leépítéssel együtt alkalmazottaik 15 százalékától váltak, illetve válnak meg.

Gyöngyösön nem lesz népszavazás

Elutasította az Apollo Tyres Gyöngyösre tervezett gumigyára építésével összefüggő helyi népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtő ívek hitelesítését a város jegyzője. Hiesz György, szocialista polgármester elmondta: ez azt jelenti, hogy a Fidesz így egyelőre nem hiúsíthatja meg a gumigyár megépítését.

Engedély nélkül közlekedtek a vonatok

Két, engedély nélkül közlekedő szlovák vonatot tartóztattak fel hajnalban a Nógrád megyei Ipolytarnócon; a Nemzeti Közlekedési Hatóság eljárást indított az ügyben. A tájékoztatás szerint a mozdonyvezetőknek nem volt magyarországi vonalismeretük és vezetői engedélyük, a vonatok nem rendelkeztek a magyar pályahálózat használatára jogosító menetvonal-engedéllyel, a vasúttársaságoknak pedig nem volt működési engedélyük és biztonsági tanúsítványuk. A vonatokat üzemeltető szlovák társaságok jelentős bírságra számíthatnak.

Diákhitel: 22 milliárd forint


Csaknem 84 ezren igényeltek diákhitelt a most záruló tanévben; a kifizetés meghaladta a 22 milliárd forintot. Õri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója közölte: ebben a tanévben mintegy 19 ezer új igénylő kért diákhitelt, amelyet a 2001-es indulás óta összesen több mint 253 ezren vettek fel.

Végső búcsú Fejtő Ferenctől

Végső búcsút vettek Fejtő Ferenctől Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az állami gyászszertartáson igazi európai magyar polgárnak nevezte az írót, és úgy fogalmazott: szerencsésnek mondhatja magát az az ország, amelynek olyan fia van, mint Fejtő Ferenc. Az író, történész, újságíró, irodalomkritikus, nemzetközileg elismert Kelet-Közép-Európa-szakértő június 2-án, 98 éves korában hunyt el Párizsban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×