eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megmentheti-e a gyalogosokat az autósok tudatformálása?

Az autósok egy része semmibe veszi a gyalogosokat - mondta az InfoRádiónak a Közlekedéstudományi Intézet közlekedésbiztonsági és forgalomtechnikai szakértője. Hóz Erzsébet szerint jelentős tudatformálásra lenne szükség ahhoz, hogy a sofőrök valóban megadják az elsőbbséget a sétálóknak. Az elmúlt hetekben több olyan baleset is történt, amelyekben az autósok a zebrán ütötték el a gyalogosokat.

Sok autós semmibe veszi a gyalogosokat, tudatformálásra lenne tehát szükség ahhoz, hogy a nyugat-európai szokásoknak megfelelően megálljanak a kijelölt gyalogátkelő előtt, ha azon valaki át szeretne sétálni - mondta az InfoRádiónak a Közlekedéstudományi Intézet közlekedésbiztonsági és forgalomtechnikai szakértője.

Hóz Erzsébet úgy véli: jelenleg nem tartozik hozzá az általános közlekedési kultúrához, hogy az autósoknak figyelniük kell a gyalogosokra. A szakértő hozzátette: a készülő KRESZ-tervezet előírása, amely szerint a sofőröknek lassítaniuk kell minden kijelölt gyalogátkelőhely előtt, az első lépés lenne ennek tudatosítása felé.

A Közlekedéstudományi Intézet munkatársa elmondta: bár a tudatformálás nehéz feladat, bízik abba, hogy a gépjárművezetők rövid idő alatt megértik a gyalogosok védelmének fontosságát.

Csupán 50 százaléknyi esélye van a túlélésre annak a gyalogosnak, akit óránkénti 50 kilométeres sebességgel gázolnak el. A járművezetők ezzel valószínűleg nincsenek tisztában - jegyezte meg Hóz Erzsébet.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×