eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Gyurcsány Kovács László nyomdokaiba léphet

A HVG arról ír, hogy egyes, Gyurcsány Ferenctől szabadulni akaró szocialista politikusok uniós bizottsági hellyel kárpótolnák a miniszterelnököt távozása esetén. Hetilapszemle.

A HVG információi szerint egyes, a miniszterelnöktől szabadulni vágyó szocialista politikusok "méltóságteljes menekülési útvonalként" azt javasolják, hogy Gyurcsány Ferenc foglalja el Kovács László brüsszeli helyét. A magyar adó- és vámügyi unios biztos mandátuma 2009-ben jár le.

Gyurcsány Ferencet az unios poszt jelöltjeként el kellene fogadtatni az Európai Bizottság leendő elnökével, aki valószínűleg José Manuel Barroso marad. A jelenlegi elnök ötéves mandátuma jövőre ugyan lejár, de a portugál politikus szeretne a következő ciklusban is az EB élén állni.

Erre van esélye, sőt arra is, hogy informálisan már 2008 decemberében kinevezik, ha az állam és kormányfők egy politikai alku során elosztják az unios intézmények vezető posztjait. José Manuel Barrosonak ebben a folyamatban szüksége lehet Gyurcsány Ferenc támogatására, amit egy unios állás ígéretével hálálhat meg a magyar kormányfőnek.

A Figyelő arról ír, hogy magyar fejlesztések forradalmasíthatják a korábban megvalósíthatatlannak tűnő feladatokat az orvostudományban. Az elektronika, a számítástechnika, a nanotechnológia, a számítástechnika és az optika közös bábáskodásával olyan technológiák születtek, amelyek fejlesztésében magyar tudósok is fontos részt vállaltak.

Ilyen például a digitális mikroszkóp, amely pontosabb, gyorsabb, hatékonyabb diagnosztikát tesz lehetővé. Dolgoznak magyar tudósok az agy működésének háromdimenziós megjelenítésén, valamint a gondolattal vezérelt számítógép kifejlesztésében is.

A Heti Válasz cikkében azzal foglalkozik, hogy a volt Gazdasági és Közlekedési Minisztérium utolsó két vezetője, Kóka János és Kákosy Csaba is megígérte: az oktatási szoftverpiacon letöri a Microsoft monopóliumát, a tárca mégis újraszerződött az amerikai céggel, közvetlenül a koalíciós szakítás előtt.

A nyílt forráskódú, szabadon használható alternatív operációs rendszereket kínáló informatikai cégek számára tavaly felcsillant a remény, hogy bejuthatnak az oktatási piacra, ám idén tavaszra kiderült: a nyitás elmarad, sőt a tárca még az SZDSZ kormányból kilépése előtt átutalta a Microsoft Campus és School csomagjaiért járó 5,6 millió eurós vételárat.

Azonban a szerződés a tényleges hallgatói létszámnál 30 százalékkal kevesebb felhasználóhoz kötött jogtiszta szoftverre szól, ezért a cég pótbefizetéseket követel az intézményektől az illegális felhasználók után. A csomagot az az Euro One Zrt. szállította, amelynek résztulajdonosa a lap szerint a szabaddemokrata Horn Gábor köréhez tartozó Nánási Sándor.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×