eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Budapest egy lépéssel közelebb az innovációs intézethez

Nem jutottak konszenzusra az Európai Unió fejlesztési miniszterei arról, hol legyen a székhelye a hamarosan felálló Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek. Egyedül a lengyelek nem támogatták Budapest pályázatát, hiszen ők Wroclawban látnák szívesen az új uniós ügynökséget. Három hét múlva az állam- és kormányfők dönthetnek a székhelyről.

Magyarország egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy Budapest legyen a székhelye az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek. Az uniós kutatásfejlesztést irányító szervezetért a magyar főváros mellett Wroclaw, Bécs és Pozsony közösen, a németországi Jéna és a Barcelona melletti Sant Cugat del Valles pályázott.

Az uniós fejlesztési miniszterek nem jutottak konszenzusra, igaz, a 27-ből 26 miniszter Budapestet támogatta, egyedül a lengyel nem, ő érthető módon Wroclawra szavazott.

Ez azért is érdekes, mert a miniszterek korábban megállapodtak abban, hogy olyan új tagállam kapja majd az ügynökséget, ahol még nincs uniós intézet. A két kritérium együtt pedig csak Magyarországra igaz, hiszen Lengyelországban már két éve működik a határvédelmi ügynökség.

Ettől függetlenül a döntés az állam- és kormányfők kezébe került, akik a június 18-i csúcstalálkozón dönthetnek arról, hogy hol legyen az intézet központja. A BruxInfo szakértője az InfoRádiónak azt mondta: jelenleg 24 ügynökség működik az unióban, a régi tagállamok közül Hollandián kívül mindegyiknek van legalább egy. Hollandia azért nem kapott, mert ott működik a Europol, az Európai Rendőrségi Hivatal.

Fóris György elmondta: az ügynökségeknek széles jogkörük van. Az EU-ban működik egyebek mellett kábítószer-megfigyelő központ, fordítóközpont, külső határvédelmi ügynökség, alapjogi ügynökség, élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi hatóság.

Az innovációs ügynökség hét év alatt mintegy 300 millió eurós költségvetéssel rendelkezik majd, és várhatóan 50-60 fős személyzettel kezdi meg működését. Első programjai minden bizonnyal a megújuló energiaforrások és a klímaváltozás témakörében indulnak majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×