eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Tölgyessy: "Akár ősszel választhatunk"

Nagy a baj Magyarországon, ezért olyan cselekvőképes kormányra lenne szükség, amely szembe tud nézni a problémákkal - nyilatkozta Tölgyessy Péter egy budapesti konferencián.

A politikai elemző a 2007-es politikai évkönyv bemutatóját követő vita egyik moderátora volt; a kiadvány szerzői a várható politikai fejleményeket elemezték.

A tavalyi egy hosszú és nagyon érdekes év volt, de nem tudjuk, az idei évnek mi lesz a vége - jelentette ki Tölgyessy Péter.

Az SZDSZ egykori elnöke a távirati irodának azt mondta: a jelenlegi helyzetben az az egyik lehetőség, hogy a kisebbségi kormány stabilizálja magát, ami patthelyzet kialakulását jelentheti, meghatározva az ország életét a következő két évét.

A szakember a másik lehetőségként említette, hogy "akár ősszel választhatunk", hozzátéve ugyanakkor: ennek nincs sok esélye, bár ha a parlament feloszlatná önmagát, akkor 90 napon belül ki kellene írni a választásokat.

A volt fideszes képviselő felhívta a figyelmet arra: a politikai élet minden szereplőjének tisztában kell lennie azzal, hogy ősztől napirendre kerülnek a meghatározó adó- és a költségvetési törvények, "amik elől nem lehet kimenekülni a folyosóra".

Főszerepben

Tölgyessy Péter hangsúlyozta: most az SZDSZ a főszereplő, ezen a párton múlik, hogy a két lehetőség közül melyik valósul meg.

"Nekem az az érzésem, hogy az SZDSZ nem döntötte még el, mit fog csinálni. Jelenleg azt mondják, hogy esetről-esetre döntenek, de ez azt jelenti, hogy még nem döntöttek" - tette hozzá.

A rendszerváltozás egyik meghatározó politikusa úgy véli: a liberálisoknak karácsony körül dönteniük kell, hogy megszavazzák-e az említett törvényeket.

Ha nem lesznek adótörvények és költségvetés 2009-re, akkor mindenképpen előrehozott választásokat kell tartani tavasszal, ami nagyon nagy csőd a baloldal két pártjának - fejtette ki.

Tölgyessy Péter szerint a Fidesz sem tudja, hogy mit csináljon ebben a helyzetben, hangoztatja az előrehozott választások szükségességét, de nem tesz szinte semmit ennek érdekében.

A legnagyobb ellenzéki párt benyújthatott volna konstruktív bizalmatlansági indítványt, ami egyértelmű állásfoglalásra késztethette volna az SZDSZ-t is - hozott egy példát az elemző.

"Õszintén megmondom, nem tudom mi lesz ennek a végkifejlete, közben pedig mindannyian látjuk, hogy nagy a baj ebben az országban. Kellene egy olyan cselekvőképes kormány, amelyik szembe tud nézni a bajokkal" - jelentette ki a szakember.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×