eur:
385.98
usd:
354.98
bux:
68851.75
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Szinte mindenhol ott vannak a BKV-nál talált kémprogramok

A BKV rendszerében talált kémprogramok egyszerű vírusok, amelyek a legtöbb vállalat számítógépein előfordulhatnak - mondta az InfoRádiónak Gombás László. A Symantec Magyarország vezető rendszermérnöke hozzátette: az elmúlt öt évben több mint nyolcvanszorosára nőtt az újonnan megjelenő vírusok száma.

A BKV rendszerében talált kémprogramok a legtöbb felhasználó számítógépein megtalálhatók - mondta az InfoRádiónak a Symantec Magyarország vezető rendszermérnöke, hozzátéve: nagyon kevés olyan vállalat van, amely ne találkozott volna még vírusfertőzéssel.

Gombás László szerint az idők során megváltozott a vírusírók értékrendje: míg korábban a feltűnésvágy, most a pénzügyi előnyök motiválják őket.

Átalakultak a vírusok tulajdonságai is: ma már az a fontos, hogy minél hosszabb ideig tudjanak megbújni a számítógépekben, hiszen annál több értékes információt - e-mail címeket, számlaszámokat, banki belépési információkat, dokumentumokat, kapcsolatrendszereket - képesek összegyűjteni - közölte a szakértő.

A kártékony programok képesek új funkciókkal bővülni: az alapvírusok különböző weboldalakról, kiszolgálókról töltenek le és integrálnak magukba új információkat. Nagy részük más programok segítségével juttatja ki az összegyűjtött adatokat: csevegőfórumra vagy a saját maguk által letöltött címlistára továbbítják azokat - fűzte hozzá a Symantec Magyarország vezető rendszermérnöke.

Gombás László megjegyezte: 2007 első félévében 240 ezer új vírusmutáns jelent meg, az év végére ez a szám csaknem elérte a félmilliót.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Hamar lendületüket vesztették a tőzsdék

Hamar lendületüket vesztették a tőzsdék

Kedvező nemzetközi hangulattal számolhatunk a mai kereskedés során, hiszen tegnap megérkezett a hét legfontosabb adata, mely szerint az amerikai infláció a vártnál kedvezőbben alakult áprilisban, ennek hatására pedig mindhárom vezető amerikai indexet történelmi csúcsra küldték tegnap. Ezek után az ázsiai piacokon is pozitív hangulat uralkodott, azonban az európai tőzsdéken csak iránykeresés lászik. Itthon az utolsó blue chip is közzétette első negyedéves gyorsjelentését, a Magyar Telekom a bevételek és az EBITDA jelentős növekedéséről, valamint az idei profitvárakozás megemeléséről számolt be - a jelentést követően emelkedik a Telekom árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×