eur:
388.81
usd:
360.16
bux:
68198.33
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mégis érkezett hazánkba szennyezett ukrán napraforgó olaj - a nap információi

Franciaország a tervezettnél egy évvel korábban megnyitja munkaerőpiacát a 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott nyolc kelet-európai ország előtt. Elfogadta a Polgári törvénykönyv módosítására vonatkozó tervezetet a kormány. Mégis érkezett Magyarországra ásványolajjal szennyezett ukrán napraforgó olaj. A nap legfontosabb hírei.

Polgári törvénykönyv

Elfogadta a Polgári törvénykönyv módosítására vonatkozó tervezetet a kormány. Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta: a javaslatot még tavasszal benyújtják az Országgyűlésnek, a képviselők legkésőbb jövő év elején szavazhatnak a tervezetről, és a törvény 2010-től hatályba is léphet. Emlékeztetett: az 50 éves Polgári törvénykönyv korszerűsítésén tíz éve dolgoznak, egy éve pedig az interneten társadalmi vitára is bocsátotta a minisztérium a tervezetet. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a parlament elé kerülő anyagot a társadalmi vitán született javaslatokat figyelembe véve készítették el.
Gadó Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára arról beszélt, hogy az új Ptk. az üzleti életre vonatkozóan rugalmasabb, a versenyképességet elősegítő szabályokat kíván bevezetni, ennek érdekében például tartalmazza majd azokat a szerződéstípusokat - mint például a lízing- és faktoringszerződést -, amelyek léteznek ugyan, de a hatályos törvényben nem szerepelnek.

Járóbeteg-szakellátás

Átalakítaná a járóbeteg-szakellátás és az alapellátás rendszerét a kormány - mondta az egészségügyi miniszter. Székely Tamás a kormányülés után közölte: változtatnának például a háziorvosok gyógyszerfelírási szabályain, emellett bevezetnék a jogviszony-ellenőrzés díjazását a járóbeteg-szakellátásban. Hangsúlyozta: az alapellátásban változtatnának azon a szabályozáson, amely szerint egyes betegségeknél - például az asztma, a nyelőcső bizonyos betegségei, vagy a vérzsírszinttel kapcsolatos rendellenességek - csak szakorvosi javaslat alapján írhat fel gyógyszert a háziorvos. --Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint a tény, hogy a miniszter hétről hétre jelenti be a szocialista-szabad demokrata kormány által korábban meghozott döntések visszavonását, bizonyíték arra, hogy a kormány egészségügyi politikája megbukott.

Szennyezett ukrán napraforgó olaj

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal adatai szerint mégis érkezett Magyarországra ásványolajjal szennyezett ukrán származású napraforgó olaj. A hivatal főigazgatója az InfoRádióban elmondta: a 400 liter szennyezett olajból bolti forgalomba nem került, de 220 litert szállodákban és éttermekben használtak fel. Szeiszné Szabó Mária hangsúlyozta: várhatóan nem okoz megbetegedést az elfogyasztott olaj. Hozzátette: bár az ásványi olajat más élelmiszereknél adalékanyagként használják, napraforgó olajba nem kerülhet belőle, mert az szennyezésnek vagy hamisításnak minősül. -Az Európai Unióba összesen 40 ezer tonna szennyezett ukrán napraforgó olaj került, de a korábbi tájékoztatás szerint Magyarországra nem érkezett a szállítmányból.

Elfogadták a BKV idei paraméterkönyvét

Elfogadta a BKV idei paraméterkönyvét a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága. A testület azt a változatot támogatta, amely szerint az összmenetrendet két ütemben, augusztus 21-ével, a hosszabb előkészítést igénylő módosításokat pedig szeptember 6-ával vezessék be.

Sok a bizonytalan szavazó

A Tárki legfrissebb adatai szerint májusban nem csökkent tovább a pártok támogatottsága, a bizonytalanok aránya azonban továbbra is magas a választásra jogosultak között. Az ezer fős, május 9-e és 20-a között végzett reprezentatív kutatás eredménye szerint a Fidesz - a biztos szavazó pártválasztók körében - 44 százalékponttal vezet az MSZP előtt. Az ellenzéki párt támogatottsága ebben a körben 67, a szocialistáké 23 százalék. Májusban a biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka támogatta az SZDSZ-t, 4 százaléka pedig az MDF-et. A Tárki felmérése szerint a szavazásra jogosultak 55 százaléka venne részt biztosan a választáson, ha azt most rendeznék. A felmérés hibahatára +/- 3,1 százalék.

Francia nyitás

Franciaország a tervezettnél egy évvel korábban, már júliusban megnyitja munkaerőpiacát a 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott nyolc kelet-európai ország előtt. Nicolas Sarkozy francia elnök, miután Varsóban találkozott Lech Kaczynski lengyel államfővel, azt is közölte: kezdeményezni fogja, hogy az unió lépjen partnerségi viszonyra Ukrajnával. Franciaország július 1-jén veszi át fél évre a közösség soros elnöki tisztét.

Megdőlt a rekord

Megdőlt a napi melegrekord Magyarországon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A tájékoztatás szerint eddig a legmagasabb május 28-ai hőmérsékletet, 33,4 Celsius-fokot, 1958-ban mérték Túrkevén, ma viszont Szegeden 34 Celsius-fok volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×