eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kóka: az SZDSZ akkor szavazza meg a költségvetést, ha az adóreformot tartalmaz

Az SZDSZ csak akkor szavazza meg a 2009-es költségvetést, ha az a liberálisok elvárásainak megfelelő, markáns adóreformot tartalmaz - erről Kóka János, a liberális párt elnöke beszélt az InfoRádióban. A politikus a Magyar Televízió elnökválasztásával kapcsolatban elmondta: nincs megállapodás az MSZP-vel a tévéelnök személyéről.

Az SZDSZ-nek a koalíción belül az adóreform ügyében nem volt semmiféle mozgástere, most azonban lehetősége van arra, hogy kemény, világos és érthető feltételeket szabjon - mondta a párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában, hozzátéve: az egyik fontos feltétel ahhoz, hogy az SZDSZ ellenzéki pártként egyáltalán elgondolkodjon a költségvetés megszavazásán, a jelentős adócsökkentés és adóegyszerűsítés.

Az országnak akkor lesz költségvetése 2009-re, ha az MSZP képes többséget szervezni mögé a parlamentben - mondta Kóka János, aki szerint az SZDSZ álláspontja világos: akkor nyílhat meg az út a költségvetés megszavazásának lehetősége előtt a szabaddemokrata frakció számára, ha az markáns adócsökkentést tartalmaz.

A pártelnök úgy véli: ez nem ultimátum, mert minden politikai párt a saját választóit képviseli, az SZDSZ pedig arra kapott felhatalmazást 2006-ban, hogy néhány fontos reformügyet képviseljen.

A politikus hangsúlyozta: a liberálisok elképzelései szerint az állami kiadásokat 4-500 milliárd forinttal kell csökkenteni ahhoz, hogy elérhető legyen a szükséges adócsökkentés, ami az SZDSZ legfőbb gazdaságpolitikai célkitűzése.

Kóka János úgy véli: a jelenlegi parlamenti felállásban vagy egy kisebbségben kormányzó szocialista párt, amely még nem képes önállóan elhatározni az adócsökkentést, és van egy ellenzék, amely beszél ugyan róla, de soha nem merte kimondani, hogy milyen költségcsökkentés szükséges hozzá - az SZDSZ mind a kettőről beszél.Nincs megállapodás a szocialistákkal a tévéelnökről

Semmiféle megállapodás nincs a szocialisták és a szabad demokraták között a Magyar Televízió elnökének személyéről - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kóka János, hozzátéve: aggódik, hogy akár hónapokig is elhúzódhat az elnökválasztás körüli hercehurca.

Az SZDSZ elnöke hangsúlyozta: nagyon rossz, hogy egy olyan presztízsű és fontosságú közmédiumnak, mint a Magyar Televízió, nincs elnöke.

A liberális politikus arról is beszélt: az SZDSZ adócsökkentési programjában szerepel, hogy a közmédiumot ismét a fogyasztók finanszírozzák, vagyis, hogy az állam ne vállalja át a tévé-előfizetési díjakat, mert ez költségvetés-függővé teszi a televíziót.

A politikus hozzáfűzte: a törvény kimondja, hogyan kell biztosítani az MTV kuratóriumában a többségi pozíciókat, függetlenül attól, hogy egy koalíciót vagy egy egypárti kormányt illeti-e meg a többség.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×