eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hígabb leves, több köret - élelmiszerválság a gyermekétkeztetésben

A Magyar Vendéglátó Szövetség alelnöke szerint számolni kell azzal, hogy az iskolákban és az óvodákban hígabb levest, valamint több köretet kapnak majd a gyerekek, ha az élelmiszerárak drasztikus növelését nem sikerül kompenzálni.

Román Péter elmondta: az élelmiszerárak globális növekedése olyan ágazatokba is begyűrűzik, amelyeknek fő alapanyaga az élelmiszer. A Magyar Vendéglátó Szövetség alelnöke szerint ez úgy jelenik meg a közétkeztetésben, hogy a gyerekek nem kapják majd meg azt az értékű ételt, amelyet kellene.

A szövetség alelnöke úgy véli: a színvonal az emelkedő élelmiszerárak miatt romlik, nem pedig azért, mert a szolgáltatók kevesebb pénzért akarják megoldani a közétkeztetést.

Román Péter, aki a Junior Vendéglátó Rt vezetője is, úgy látja: amennyiben az élelmiszerárak emelkedését nem tudják kompenzálni, akkor ez jelentkezni fog az ételek minőségében - vagyis hígabb levesre és több köretre számíthatnak az iskolások és az óvodások.

A közétkeztetésre szánt keret továbbra sem változik, vagyis átlag 300 forintból kell megoldani a gyerekek étkeztetését.

Román Péter hozzátette: a közbeszerzési eljárásoknál, ha a kiíró nem vizsgálja, hogy a szolgáltató által beadott mintaétlapon feltüntetett árak teljesíthetők-e, akkor előfordulhat az, hogy egy jelentkező nagyon alacsony árral nyeri meg a pályázatot.

A Pedagógusok Szakszervezetének vezetője szerint egyre silányabb az óvodai, iskolai ételek minősége és ennek az az oka, hogy a szolgáltatók nem szeretnék a veszteségeiket növelni.

Árok Antal szerint ezért inkább az ételek minőségén spórolnak. Szerinte az ország dél-alföldi részén a legrosszabb a helyzet.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×