Román Péter elmondta: az élelmiszerárak globális növekedése olyan ágazatokba is begyűrűzik, amelyeknek fő alapanyaga az élelmiszer. A Magyar Vendéglátó Szövetség alelnöke szerint ez úgy jelenik meg a közétkeztetésben, hogy a gyerekek nem kapják majd meg azt az értékű ételt, amelyet kellene.
A szövetség alelnöke úgy véli: a színvonal az emelkedő élelmiszerárak miatt romlik, nem pedig azért, mert a szolgáltatók kevesebb pénzért akarják megoldani a közétkeztetést.
Román Péter, aki a Junior Vendéglátó Rt vezetője is, úgy látja: amennyiben az élelmiszerárak emelkedését nem tudják kompenzálni, akkor ez jelentkezni fog az ételek minőségében - vagyis hígabb levesre és több köretre számíthatnak az iskolások és az óvodások.
A közétkeztetésre szánt keret továbbra sem változik, vagyis átlag 300 forintból kell megoldani a gyerekek étkeztetését.
Román Péter hozzátette: a közbeszerzési eljárásoknál, ha a kiíró nem vizsgálja, hogy a szolgáltató által beadott mintaétlapon feltüntetett árak teljesíthetők-e, akkor előfordulhat az, hogy egy jelentkező nagyon alacsony árral nyeri meg a pályázatot.
A Pedagógusok Szakszervezetének vezetője szerint egyre silányabb az óvodai, iskolai ételek minősége és ennek az az oka, hogy a szolgáltatók nem szeretnék a veszteségeiket növelni.
Árok Antal szerint ezért inkább az ételek minőségén spórolnak. Szerinte az ország dél-alföldi részén a legrosszabb a helyzet.
Hanganyag: Molnár Anikó