eur:
388.86
usd:
360.82
bux:
68190.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Erőmű kontra világörökség - folytatódik a szerencsi küzdelem

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű beruházója, a BHD Hőerőmű Zrt. új befektetőket talált, mivel a 49 százalékos részesedéssel rendelkező japán üzletemberek kiléptek a projektből. A zempléni városban ugyanakkor szerdán kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága. Létrejött egy munkacsoport, amely három akadémikus irányításával azt vizsgálja, milyen hatásal lehet a tervezett erőmű működése a tokaji világörökségi területre.

Új befektetők a szerencsi szalmatüzelésű erőmű beruházásához

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű beruházója, a BHD Hőerőmű Zrt. új befektetőket keresett, mivel a 49 százalékos részesedéssel rendelkező japán üzletemberek kiléptek a projektből.

Hujber Ottó, a társaság igazgatója az MTI-nek szerdán elmondta: a csaknem negyvenmilliárd forintos beruházáshoz sikerült új befektetőket megnyernie, a japánok helyére egy külföldi és egy hazai üzleti csoport szállt be. Az új befektetőkről azonban pontosabb információt nem árult el.

A tulajdonosi kör változásai miatt egyébként a beruházás fél évet csúszik. A talajelőkészítő munkák első fázisa már befejeződött, az építkezés július második felében folytatódhat.

A zempléni városban szerdán kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága, ahol számos szakmai hozzászólás és vélemény volt a témában.

Mezős Tamás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke, aki szintén részt vett az ülésen, azt mondta: létrehoztak egy munkacsoportot három akadémikus irányításával.

A feladatuk, hogy megvizsgálják, milyen hatása lehet az 50 megawatt teljesítményűre tervezett erőmű működése a tokaji világörökségi területre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×