eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elutasítja a többség Orbán Viktor elképzeléseit

A többség elutasítja Orbán Viktor a Fidesz elnökének kiszivárgott elképzeléseit - írja a Népszabadság, amelynek megbízásából a Szonda Ipsos hétfőn ezer ember telefonos megkérdezésével felmérést készített azokban a témákban, amelyek a Színház- és Filmművészeti Egyetem április végi klubestjén hangzottak el.

A válaszokból kiderül, hogy a megkérdezettek többsége nem helyesli a Fidesz elnökének azon tervét, hogy kormányra kerülése esetén felülvizsgálja és esetleg szünetelteti a 4-es metró építését. A nyugdíjak reálértéken történő befagyasztását a megkérdezettek kétharmada utasította el. Az autópálya-építések szüneteltetését pedig az összes megkérdezett 55 százaléka nem helyeselné.

Ugyancsak a Népszabadság számol be arról, hogy öt kémprogramot telepítettek ismeretlenek a BKV informatikai rendszerére, ezzel a behatolók a cég számítógépes rendszerének minden eleméhez hozzáférnek. Mindez a közlekedési vállalatnál elrendelt vizsgálat nyomán derült ki, a BKV pedig tegnap ismeretlen tettes ellen tett feljelentést levéltitok, gazdasági titok megsértése, valamint gazdálkodó szervezet vezető állású személyének visszaélése gyanújával. Az illetéktelen behatolók a BKV informatikai hálózatába férkőzve nemcsak a cég szerverén futó levelezéshez és a belső kommunikációhoz férhetnek hozzá, hanem akár a forgalomirányítási rendszerhez is. Mindennek akár nemzetbiztonsági kockázata is lehet, hiszen a NATO-tagállamokban a közösségi közlekedési vállalatok fokozott védelmet élveznek.

A Magyar Nemzet azt írja: ömlik a közpénz a kiváló szocialista kapcsolatokkal rendelkező Advertum Kft.-hez. Egy a lap birtokába került szerződésből kiderül, hogy az Advertum-birodalom egyik érdekeltsége, a Nyíregyházi Spartacus labdarúgócsapat több százmillió forintot kaphat a város vezetésétől. Nyíregyháza polgármestere a Veres János pénzügyminiszterrel közismerten nagyon jó kapcsolatot ápoló Csabai Lászlóné.

A lap beszámol arról is, hogy bármikor visszatérhet az adóhatósági revizor egy már korábban vagyonosodási vizsgálat alá vont magánszemélyhez, mostanra ugyanis "rájöttek", hogy az ellenőrzéseket szabályozó törvény nem volt elég körültekintő. Aki drága nyaralást tervez, az mindenesetre továbbra is titokban, külföldről indul útnak.

Az Index azt írja, hogy hat, baseballütőkkel felszerelkezett férfi támadt román állampolgárokra egy Lajosmizse külterületén lévő tanyán. Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: Lajosmizsén a hétvégén két férfit bántalmaztak, ezért egy hatfős társaság önhatalmúlag elégtételt akart venni a feltételezett támadókon. A garázda társaság behatolt a románok által lakott házba és több embert megvertek, akik könnyebb sérüléseket szenvedtek. A szóvivő hozzátette: a rendőrség aljas indokból elkövetett, súlyos testi sértés kísérlete ügyében nyomozást indított, és őrizetbe vette az egyik támadót, társait pedig keresik.

Szintén az index.hu-n olvasható, hogy az alacsonyabb beosztásra pályázók kevésbé mobilak, mint a vezetők, annak ellenére, hogy jellemzően nehezebb elhelyezkedniük. Ez a Jobinfo és a KutatóCentrum közös felméréséből derült ki, melyben az internetes álláskeresési szokásokat, valamint az ahhoz kapcsolódó attitűdöket vizsgálták. A felmérés szerint az álláskeresők jellemzően lakóhelyük környékén keresnek munkát, így már az internetes böngészés során is leginkább terület alapján szűkítik az ajánlatokat. Az állás kategóriája és a fizetés csak a második, illetve harmadik helyre szorul.

A Napi Gazdaság azt írja: a közép-európai régió lakossága a pénzügyi vagyont tekintve kifejezetten szegénynek mondható, s hiába közelít a jövedelem a nyugat-európai szintekhez, generációk nőhetnek még fel, mire a megtakarításaink is hasonló részarányt képviselnek majd - hangzott el a portfolo.hu befektetési konferenciáján. A vagyonos ügyfelek viszont még nyugat-európai társaikhoz képest is magasabb elvárásokat támasztanak a befektetési szolgáltatásokkal szemben. Az amerikai hitelválság nyomán gyökeresen megváltozott piaci klímában a különböző szakemberek az egyre komolyabb szerephez jutó alternatív befektetéseket helyezik előtérbe.

A Világgazdaság cikkében arra emlékeztet, hogy június 1-jén kezdődik a vegyi anyagok előregisztrációja az EU-ban. Ebben feltétlenül szükséges minden olyan magyarországi gyártónak és forgalmazónak is részt vennie, amely december után is szeretné forgalmazni termékeit, mert az ezt előíró közösségi rendelet korántsem kizárólag a vegyipart érinti. A festékektől kezdve a textíliákon, a bútorokon, a számítógépeken, a mobiltelefonokon vagy az újságokon keresztül a virágcserepekig szinte minden termékben vannak ugyanis vegyi anyagnak minősülő összetevők az uniós rendelet meghatározása szerint. A szabályozás minden olyan vegyi anyagra kiterjed a melyet legalább 1 tonnás mennyiségben hoznak forgalomba évente az unióban, akár saját gyártásban, akár EU-n kívüli importból, több tízezer anyagfajtát kell tehát regisztrálni.

Egyre kedveltebb béren kívüli juttatásnak számít a céges kocsi a dolgozók körében - írja a penzcentrum.hu. A felsővezetők között szinte nem is lehet olyan embert találni, aki ne a vállalkozása nevén levő autóval közlekedne, a középvezetők esetében pedig minden másodiknak adatik meg ez a kiváltság. Az egyéb alkalmazottak is, akik értékesítési területen dolgoznak, illetve gyakran találkoznak ügyfelekkel, szinte biztosan számíthatnak arra, hogy kapnak egy vállalati kocsit, de ha azt nem is, akkor a benzint mindenképpen fizeti a cég. Ez sokszor azzal jár, hogy ha valaki már kapott egy autót, akkor nem tart fenn egy sajátot, hanem azt használja, mondjuk, hétvégén is. A céges autó magáncélú használata után viszont adózni is kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×