eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egészségügy: érdemi változtatásokat tervez az új miniszter

A kormány átalakítaná a járóbeteg-szakellátás és az alapellátás rendszerét. Tervek szerint változtatnak a háziorvosok gyógyszerfelírási szabályain, és a szakrendelők kapacitását a két éve csökkentett ágyszámokhoz igazítják - tájékoztatott Székely Tamás egészségügyi miniszter.

A kormány megkönnyítené azoknak a betegeknek a helyzetét, akik tartós betegségük miatt néhány havonta mennek szakorvosi vizsgálatra, hogy ajánlást kapjanak a kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerek felírására. A háziorvosok csak ezzel a szakorvosi engedéllyel írhatják fel a betegeknek a speciális készítményeket. A kormány változtatna ezen.

Több száz ezer embert érint a módosítás, például az asztmás betegeket, vagy a vérzsírszinttel kapcsolatos rendellenességekkel küszködőket - számolt be róla az egészségügyi miniszter.

Ezen kívül könnyítenének a háziorvosok adminisztrációs terhein - tette hozzá Székely Tamás. "Jelenleg 6 helyre jelentenek, ezentúl csak egyre kellene" - mondta a miniszter.

Székely Tamás hozzáfűzte: 53 év a jelenleg dolgozó háziorvosok átlagéletkora, több mint 10 százalékuk nyugdíjasként látja el a betegeket. A kormány éppen ezért plusz támogatást nyújtana azoknak a nyugdíj előtt álló orvosoknak, akik felvesznek egy rezidenst, és később átadják neki a praxisukat.

Mintegy 160, több mint egy éve betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon, ezek betöltéséhez a kormány kedvezményeket és plusz anyagi támogatást ajánl. A járóbetegellátó-rendszer is komoly átalakításra szorul - hangsúlyozta a miniszter. Az aktív ágyak és a kapacitás nincsenek összhangban - mondta Székely Tamás.

Hozzátette: a kórházi ellátások mennyiségét szabályozó korlát felülvizsgálatára van szükség, mivel az nincs összhangban a valós feladatmennyiséggel. Éppen ezért néhány kórházban hosszú sorok kígyóznak, míg más intézmények azonos feladatot ellátó osztályain alig van várakozási idő.

A miniszter hangsúlyozta: a járóbeteg-szakellátásban bevezetnék a jogviszony-ellenőrzés díjazását, illetve felülvizsgálnák a járóbeteg-szakrendelők és ambulanciák rendszerét.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×