eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Demeter: a felvett pénzért megdolgozunk, a bojkott csak heti 1 órát érint

Bojkottálják az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának üléseit a testület fideszes és kereszténydemokrata tagjai. Demeter Ervin elismerte, hogy felveszik a bizottsági tagságért járó pótlékot. Ez a 231 900 forintos képviselői illetmény mellé Simicskó István elnök esetében havi 278 280 forint. Demeter elmondta: az ülés csak heti egy óra, ennél sokkal bővebb munkát végeznek.

2007. december 19. óta bojkottálják az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának üléseit a testület fideszes és kereszténydemokrata tagjai. Demeter Ervin, Kövér László, Lezsák Sándor és Simicskó István elnök azért döntött így szűk féléve, mert a kabinet úgy nevezte ki a Nemzetbiztonsági Hivatal élére a KGB akadémiáján végzett Laborc Sándort, hogy nem vette figyelembe a bizottság elutasító véleményét. Demeter Ervin, a testület fideszes tagja ezt elfogadhatatlannak tartja.

Demeter Ervin kérdésünkre elmondta: részt vesznek a törvényt előkészítő munkában, és a korlátozott ellenőrzési jogosítványainkat így kényelmetlenebb eszközökkel, például írásbeli kérdésekkel tudjuk gyakorolni.

Ne becsüljük le a bizottsági munkát, az ülés az heti egy óra, ennél sokkal szélesebb a munka - tette hozzá.

Arra a felvetésünkre, hogy a bizottsági üléseken tudnának szavazni, Demeter Ervin ezt felelte: Igen, ahol a kormánypárt rendre leszavaz minket.

A képviselő elismerte, hogy ettől függetlenül felveszik a bizottsági tagságért járó pótlékot. Ez a 231 900 forintos képviselői illetmény mellé Simicskó István elnök esetében havi 278 280 forintot, a fideszes tagok esetében pedig 162 330 forintot jelent minden hónapban.

Az InfoRádió számításai szerint Simicskó Istvánnak december óta 1 millió 391 400 forint járt csak a bizottsági elnökségért, Demeter Ervin, Kövér László és Lezsák Sándor pedig az elmúlt hónapban 811 650 forintot keresett azzal, hogy tagja a nemzetbiztonsági bizottságnak.

Az üléseket december óta a testület szocialista alelnöke vezeti. Tóth Károly szerint nem a pénz a lényeg, hanem az, hogy nagyon megnehezült a bizottság munkája.

Tóth Károly elmondta: "Az a legnagyobb baj, hogy így valamennyi érdemi ellenőrző funkció kitolódik, és vagy újsághírekben, sajtótájékoztatókon kerülnek felszínre, vagy parlamenti interpellációkban, amit őszintén sajnálok, mert nem ez a helyük. Szerintem egy kicsit messzire mentek a tiltakozásban, és most nem találnak vissza."

Tóth Károly hozzátette, Simicskó István az ülés vezetésén kívül ellát minden elnöki funkciót, például eljár házbizottsági ülésekre, válaszol a levelekre és kiküldi a meghívót az ülésekről.

Az InfoRádió kereste Simicskó Istvánt is, aki mindezidáig nem reagált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×