eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A bőrgyógyász tanácsa: ne csak a strandon használjuk a naptejet!

Április és szeptember között mindennap ajánlott legalább 15-ös fényvédő faktorú napvédő krémet használni - ezt javasolja a Szent Imre Kórház bőrgyógyász főorvosa. Körmendy Miklós az InfoRádiónak elmondta: különösen figyelni kell az anyajegyekre, ezek változása ugyanis bőrdaganatra utalhat.

Az UV-sugárzás nyáron 11 és 15 óra között a legerősebb, ebben az időszakban nem javasolt a napon tartózkodni. Akinek mégis a szabadban kell lennie, érdemes valamilyen fényvédő krémet használnia - mondta az InfoRádiónak a Szent Imre Kórház bőrgyógyász főorvosa, megjegyezve: ezek a szerek sem nyújtanak tökéletes védelmet.

Körmendy Miklós hozzátette: nagyobb a melanóma, a festékes bőrdaganat kialakulásának esélye azok esetében, akiknek sok és szabálytalan alakú anyajegy van a bőrükön. Nekik különösen oda kell figyelniük a fényvédelemre és az anyajegyek formájának, méretének változására, ez ugyanis betegséget jelezhet - hangsúlyozta a szakértő.

Melanóma az esetek több mint felében a teljesen ép bőrön jelenik meg, nemcsak az anyajegyekből lehet tehát bőrrák - figyelmeztetett Körmendy Miklós, hozzáfűzve: léteznek nem festékes bőrdaganatok is, amelyek a bőrnek a napnak legjobban kitett területén alakulnak ki.

A szakértő megjegyezte: a bőrgyógyászok ma már azt mondják, nincs egészséges barnaság, a barnulás a bőr védekezésének jele, amely károsodásokkal jár, és a daganatok kialakulásában is szerepet játszhat.

Körmendy Miklós éppen ezért azt javasolja: a déli órákban ne menjünk a napra, áprilistól szeptemberig pedig mindennap használjunk 15-ös faktorú fényvédőkrémet az arcunkra és testünk többi, napfénynek kitett területeire.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×