eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem lesz BKV-sztrájk csütörtöktől - a nap legfontosabb hírei

Megállapodtak a BKV vezetőségével a cégnél működő szakszervezetek, így elmarad a csütörtökre és péntekre tervezett munkabeszüntetés. A sztrájkbizottság szóvivője az Inforádióban elmondta: az érdekképviseletek engedtek abból a követelésükből, hogy vonják vissza a paraméterkönyv-tervezetet, cserébe a cég vezetősége beleegyezett abba, hogy 2009 végéig meghosszabbítsák a kollektív szerződést.

Nemes Gábor szóvivő hangsúlyozta: a cég vezetése garanciát vállalt arra is, hogy szeptember végéig kidolgozzák a BKV pénzügyi helyzetét rövid-, közép- és hosszú távon rendező javaslatokat. Regőczi Miklós, a BKV vezérigazgató-helyettese elmondta: a megegyezés után elkezdődhet az érdemi munka a cég finanszírozása és a munkakörülmények javítása érdekében.

Ab: a spontán tüntetés sem oszlatható fel

Nem oszlathatók fel a jövőben a békés spontán tüntetések csak azért, mert azokat nem jelentették be az előírt határidőig - döntött az Alkotmánybíróság. A testület megsemmisítette a gyülekezési törvény azon részét, amely alapján a rendőrség mérlegelés nélkül köteles volt feloszlatni a bejelentés nélkül vagy a jelzett időponttól, helyszíntől, útvonaltól eltérően megtartott rendezvényt. Az Alkotmánybíróság szerint a bejelentési kötelezettség a gyülekezési jog alkotmányos korlátjának minősül, de ez alól kivételek a spontán gyűlések, hiszen ezek esetében lehetetlen előzetes bejelentést követelni. A testület álláspontja szerint fennáll a veszélye annak, hogy egyesek visszaélnek a gyülekezési szabadsággal, erre hivatkozva azonban nem csorbítható a mindenkit megillető gyülekezési jog.

Gyurcsány: marad a kormány 2010-ig

A miniszterelnök szerint a kormány kitölti 2010-ig tartó mandátumát, mert az Országgyűlésben még mindig többségben vannak a változást pártoló erők. Gyurcsány Ferenc Magyarország tiszteletbeli konzuljainak IV. Konferenciáján arról is beszélt, hogy a következő két évben az ország gazdasága növekvő ütemben fog gyarapodni. Mint mondta: ebben az időszakban az infláció várhatóan folyamatosan csökken, a költségvetési egyensúly pedig helyreáll, és Magyarország újra egy fejlődő ország képét mutatja. Gyurcsány Ferenc szerint a növekedéshez az adó- és járulékrendszer átalakítására, a szociális segélyezés több elemének újragondolására, valamint az oktatás és a szakképzés megújításának folytatására van szükség.

Orbán: egymillió új munkahely tíz év alatt

Tíz év alatt egymillió munkahelyet szeretne létrehozni a Fidesz, ha megnyeri választásokat. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke azután beszélt erről, hogy konzultált annak a 16 szervezetnek a vezetőivel, akik 2006-ban aláírták a Megállapodás a jövőért elnevezésű kiáltványt. Orbán Viktor úgy fogalmazott: az ország mai nehéz helyzetéből csak összefogással lehet kiút, egyúttal új egyezséget ajánlott a gazdaság szereplőinek. A volt miniszterelnök szerint a gazdasági növekedés erősítéséhez mielőbb távoznia kell a Gyurcsány-kormánynak, amely már korábban elvesztette a közbizalmat.

Ötpárti összefogás az örökbefogadás könnyítéséért

Országgyűlési határozati javaslat készül az öt parlamenti párt támogatásával az örökbefogadás egyszerűbbé és gyorsabbá tétele érdekében. Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő a témában tartott konzultáció után elmondta: az elképzelések szerint a gyest kiterjesztenék az örökbefogadó szülőkre, ha 3 évnél idősebb gyermeket fogadnak a családba, esetükben legalább egy évig járna ez a fajta támogatás. A szülőket emellett fizetés nélküli szabadság illetné meg az örökbefogadási folyamat idejére. A konzultáción a Fidesz és a KDNP képviselője nem vett rész, de jelezték, hogy a további egyeztetésen jelen lesznek.

Megkezdődött a TV-székház ostromlóinak pere


A vádirat ismertetésével megkezdődött a Magyar Televízió székházánál 2006 szeptemberében történt rendbontás résztvevőinek büntetőpere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A 39 gyanúsított ellen közérdekű üzem működésének megzavarása és más bűncselekmények miatt folyik eljárás. Az ügyészség szerint összességében több mint 29 millió forint kárt okoztak a Magyar Televízió Zrt.-nek. A rendzavarók 2006. szeptember 18-án este 11 óra körül törtek be az MTV székházába. Az indulatok azután szabadultak el, hogy a köztelevízió illetékesei elutasították annak a petíciónak a beolvasását, ami a Kossuth téren tiltakozók állásfoglalását tartalmazta. A demonstráció Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után kezdődött a parlamentnél.

Meghalt Sydney Pollack

Az Egyesült Államokban 73 éves korában meghalt Sydney Pollack Oscar-díjas filmrendező. A színész, producer számára számos sikeres film, a többi között A lovakat lelövik, ugye?, az Ilyenek voltunk vagy A keselyű három napja után 1982-ben az Aranyoskám! hozta meg az igazi világsikert, a női szerepet alakító Dustin Hoffmannal. Négy évvel később, 1986-ban Sydney Pollackot a legjobb rendezőnek járó Oscarral tüntették ki a Távol Afrikától című filmjéért.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×