eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Európai Parlament: a mandátumok döntő többsége a Fideszé lehet

Először készült mandátumbecslés a jövő nyári európai parlamenti választások előtt. A Nézőpont Intézet felmérése alapján mindössze 33 százalékos részvételre lehetne számítani, és a két hellyel kevesebb hely ellenére a Fidesz jelentősen több, azaz 17 képviselőt küldhetne a brüsszeli törvényhozó szervezetbe. Az MSZP mindössze 4, az MDF pedig egy mandátumra számíthat.

Magyarországnak jelenleg 24 képviselője van az Európai Parlamentben, közülük 13-an az Európai Néppárt frakciójában ülnek, 9-en a szocialista képviselőcsoportban, ketten pedig Liberálisok és Demokraták Szövetségének Európai Képviselőcsoportjában.

Az unió bővítése, Románia és Bulgária belépése következtében képviselőink száma 22-re csökken, 2009-ben már csak ennyi helyért méretik meg magukat a jelöltek.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint, ha most lenne a választás, ezek közül 17 helyet a Fidesz támogatottjai szereznének meg, míg a szocialisták csak 4-et - mondta el az InfoRádióban Mráz Ágoston kutatásvezető. A szabad demokraták a jelenlegi állás szerint nem jutnának mandátumhoz, az MDF pedig egy képviselői helyet szerezne az Európai Parlamentben.

A felmérésből kiderül az is, hogy a részvétel igen alacsony, 33 százalékos lenne, ha most tartanák a választásokat.

A kutatásvezető előrejelzése szerint a jövőben minden bizonnyal a választásra való felkészülés határozza majd meg a politikai vitákat. Elmondta az is: az eredmények még változhatnak, hiszen a szocialisták jelenleg támogatottságuk mélypontján állnak, és egy miniszterelnök-cserével vagy egy új program hirdetésével még erőre kaphatnak.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×