eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Orbán Viktor, a diszkrét erő

Orbán stratégiát vált, mégis a régi marad címmel közölt elemzést hétfői számában a Der Standard osztrák liberális lap. Az újság a magyarországi helyzetről megállapította: egyre valószínűbb, hogy az év végén előrehozott választást tartanak. Ebben a helyzetben jó alkalmat szimatol Orbán Viktor - írta a Der Standard, hozzáfűzve, hogy a politikus az utóbbi hetekben, még ha diszkrét formában is, de erőteljes aktivitást mutat. Az elemzés szerint Orbán a változóképes vezető új arculatának kialakításán munkálkodik.

Orbán stratégiát vált, mégis a régi marad címmel közölt elemzést hétfői számában a Der Standard osztrák liberális lap.

Az újság cikkének felvezetőjében a magyarországi belpolitikai helyzetről általánosságban megállapította: egyre valószínűbb, hogy az év végén vagy a jövő év elején előrehozott választást tartanak, annál is inkább, mert a kormányzó szocialisták viszonya a volt koalícióspartnerrel, az SZDSZ-szel lehűlt.

Ebben a helyzetben jó alkalmat szimatol a jobboldali-populista ellenzéki vezető, Orbán Viktor - írta a Der Standard, hozzáfűzve, hogy a politikus az utóbbi hetekben még ha diszkrét formában is, de erőteljes aktivitást mutat.

Ám a korábbiakkal ellentétben, amikor feltüzelt követőinek hatalmas méretű tüntetéseivel az "utca nyomását" mozgósította a választott kormány ellen, Orbán most az elit tagjaival igyekszik párbeszédet folytatni, beleértve a más színezetűeket is.

Az elemzés szerint nyilvánvaló, hogy a "megjelenésében változóképes vezető új arculat kialakításán munkálkodik". Ki akar törni abból a jobboldali sarokból, amelybe afölötti csalódottságában szorította be magát, hogy népe megtagadta tőle a szeretetet; a cél a politikai közép, ahol most minden bizonnyal a legtöbbet érheti el... Tőle évek óta nem hallott, bátorító gesztusokat tesz a gazdaságnak: adóreformról, a bürokrácia csökkentéséről, a gazdaság élénkítéséről beszél, olyan elképzelést felvázolva, amellyel - jegyezte meg a Der Standard - Gyurcsány a szocialista párt víziójának hiánya és a Fidesz baloldali-populista népszavazási obstrukciója miatt kudarcot vallott. Orbán kiszivárogtatott beszédére utalva megemlítette, hogy leállítaná a nagy állami beruházásokat.

A liberális osztrák lap elemző cikke mindazonáltal felteszi a kérdést: képes-e Orbán belső lényét tekintve megváltozni. Más populistákhoz hasonlóan mélyen lenézi a demokratikus működési formákat és intézményeket. Ehhez jön még a megtorlás vágya, annak igénye, hogy többszörösen megfizettesse a politikai ellenféllel az elszenvedett megaláztatásokat - vélekedett a Der Standard. Ennek alátámasztására idézte Orbán Zentán elhangzott szavait a még lezáratlan számlákról.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×