eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Kedden dől el, megtartják-e a sztrájkot a BKV-szakszervezetek

Közeledő álláspontok, optimista szakszervezetek - ez jellemezte a BKV-vezetés és az érdekképviseletek hétfői egyeztetését, amelyen azonban nem született megállapodás az érdekképviseletek követeléseiről. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője az InfoRádiónak elmondta: lát lehetőséget a csütörtök-péntekre meghirdetett munkabeszüntetés elkerülésére.

Egyelőre nem jutottak megegyezésre a szakszervezetek és a BKV képviselői: a munkáltató - félreértések, értelmezési különbségek miatt - hétfőn nem fogadta el a kollektív szerződésre vonatkozó követelésüket - mondta az InfoRádiónak a sztrájkbizottság szóvivője az egyeztetés után.

Nemes Gábor közölte: az érdekképviseletek azt szeretnék, ha a BKV 2009-ig meghosszabbítaná a kollektív szerződést, amelynek egyes pontjaiban később hajlandóak lennének egyeztetni. A BKV menedzsmentje a félreértések tisztázása után egynapos türelmi időt kért a szakszervezetektől, hogy újra átvizsgálhassa a javaslatot - fűzte hozzá a szóvivő, aki szerint van esély a megegyezésre.

A szakszervezetek úgy döntöttek, hajlandóak eltekinteni a paraméterkönyvet illető követelésüktől, ha a kollektív szerződéssel kapcsolatban kedden sikerülne megállapodásra jutni - jegyezte meg Nemes Gábor.

A legtöbb busz állna

Bartha Pál, a sztrájkbizottság másik szóvivője az MTI-nek arról beszélt: az esetleges, csütörtökön kezdődő kétnapos sztrájk alatt nyújtandó elégséges szolgáltatás mértékét nem sikerült rögzíteni, mert a szakszervezetek 58 százalékos javaslatát a munkáltató nem fogadta el.

Eszerint a munkabeszüntetés ideje alatt közlekedne a metró, a HÉV és a villamosok egy része, és az alvállalkozókat (VT Transman, Nógrád Volán) sem érintené a sztrájk. A szakszervezetek vállalták volna, hogy az éjszakai menetrend szerint közlekedtetik az autóbuszokat a nappali forgalomban, de ezt a cég vezetősége, technikai problémákra hivatkozva, nem fogadta el.

Ha nem sikerül megegyezni a szolgáltatás mértékéről, akkor is legalább 55 százalékos lesz a tömegközlekedés teljesítménye a sztrájk alatt.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×