eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Egyre többen igényelnek diákhitelt - a nap hírei

Országszerte megemlékeztek a háborúkban elesett magyar katonákról. Az Országgyűlés elnökéhez fordult a Magyar Televízió elnökválasztása ügyében a Fidesz. A Dél-afrikai Köztársaságban már 35 ezren kértek védelmet a Vöröskereszttől az idegengyűlölők támadásai miatt. A nap hírei 2008. május 25-én, vasárnap.

Országszerte megemlékezéseket tartottak a Magyar Hősök Emléknapján. Így tisztelegtek azok előtt a magyar katonák előtt, akik az Árpád-kortól napjainkig megvédték az országot a külső ellenségtől. Az Országgyűlés 2001-ben iktatta törvénybe a Magyar Hősök Emlékünnepét. Budapesten a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság rendezett koszorúzást a Rákoskeresztúri Újköztemetőben a Magyar Katonahősök Emlékművénél, illetve a Hősök terén. Megemlékezést tartottak egyebek mellett Tapolcán, Kaposvárott, Szekszárdon, Zalaegerszegen és Nagykanizsán.

Levélben fordult az Országgyűlés valamint a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnökéhez a Fidesz a Magyar Televízió elnökválasztása ügyében. Az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnökségének fideszes tagja azt mondta: jogilag aggályos lehet, ha nem az eredeti, hanem a szocialista tagokkal kibővült elnökség döntene arról, hogy kit jelöl a közszolgálati médium élére. Szabó László azt kéri Szili Katalintól és a szabad demokrata Pető Ivántól, hogy fejtsék ki véleményüket az ügyben.

Az MSZP megdöbbentőnek nevezte, hogy a Fidesz ismét a médiatörvény megsértésére buzdít. A szocialista frakció közleményében emlékeztetett arra, hogy a jogszabály értelmében a kuratóriumi elnökségekbe fele-fele arányban delegálhat tagokat a kormányoldal és az ellenzék. Az Országgyűlés várhatóan hétfőn dönt az Országos Rádió és Televízió Testület valamint a médiakuratóriumok kiegészítéséről. Erre azért van szükség, mert az SZDSZ delegáltjai május elsejétől az ellenzéki oldalhoz tartoznak.

A pénzügyminiszter jelentése szerint folyamatosan nő a diákhitelt igénylők száma a felsőoktatásban. A kormányszóvivő elmondta: az adatok alapján a 2001-es indulás óta több mint 250 ezer hallgató, 151 milliárd forintnyi kedvezményes hitelt vett fel - 40 ezren már visszafizették tartozásukat. Daróczi Dávid hozzátette: a hátralékkal rendelkező ügyfelek, és a nem fizetők aránya is csökken. Emlékeztetett arra, hogy 2001 óta a hitel maximális összege majdnem a duplájára emelkedett, kamata pedig csökkent. Szeptembertől az államilag finanszírozott képzésen résztvevők havi 40 ezer, a költségtérítéses kurzusra járók pedig 50 ezer forintot igényelhetnek.

A Fidesz elnöke szerint csak egy erős, sikeres és gazdag anyaország biztosíthatja, hogy a kárpát-medencei magyarság egésze sikeres legyen. Orbán Viktor Sepsiszentgyörgyön, a romániai helyhatósági választásokra készülő Magyar Polgári Párt jelöltjeinek kampányrendezvényein vesz részt. A politikus hangsúlyozta, hogy az anyaországnak kötelessége védelmet, biztonságot nyújtania, és magabiztosságot adnia a határon túli magyaroknak. Orbán Viktor felhívta a figyelmet az autonómia fontosságára, amely lehetővé teszi, hogy a határon túli magyarok annak a nemzetnek a tagjai maradhassanak, amelyben születtek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető elnöke Orbán Viktor kijelentéseiről úgy vélte: magyar politikusoknak nem kellene beavatkozniuk az erdélyi magyarok választási kampányába. Kelemen Hunor azt mondta: az erdélyi magyar emberek gondjaira csak a helyi politikusok találhatnak megoldást.

Budapesten úrnapi körmenetet tartottak; az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros celebrálta. Az esztergom-budapesti érsek a körmenet utolsó szakaszát együtt tette meg a hívőkkel a Szent István téren, ahol mintegy 70 méter hosszú és másfél méter széles virágszőnyegen vitte az oltáriszentséget. Úrnapja ünnepét 1264-ben rendelte el IV. Orbán pápa. Szentháromság vasárnapja után ez az első olyan ünnep, amely nem konkrét bibliai eseményt jelenít meg, hanem egy úgynevezett "hittitkot", amelynek középpontjában a megváltást jelképező kenyér és bor áll.

Az élelmiszerárak csökkentéséért indított nemzetközi erőfeszítések támogatására szólított fel minden keresztényt a katolikus egyházfő. XVI. Benedek pápa Úrangyala imádságában úgy fogalmazott: aki Krisztus kenyerével táplálkozik, nem maradhat közömbös azok iránt, akik napjainkban nem jutnak hozzá a mindennapi kenyérhez. A pápa szólt a Szent Péter téren megjelent kínai zarándokokhoz is, és együttérzését fejezte ki a szecsuáni földrengés áldozataival.

Libanonban megválasztotta államfőnek Michel Szulejmant, a hadsereg főparancsnokát a parlament. A tábornok a pártok egyedüli kompromisszumos jelöltje volt a posztra, és a 127 képviselőből 118 támogatását szerezte meg. Az elnökválasztást, amelyet eredetileg tavaly novemberben kellett volna tartani, 19-szer halasztották el a Nyugat-barát kormány és a Hezbollah-vezette ellenzék között 18 hónapig tartó belpolitikai válság miatt. Az államfő megválasztása kulcsfontosságú lépés lehet a nemzeti megbékélés felé.

Kínában legalább egy ember meghalt, 400-an megsérültek a Szecsuán tartományt megrázó újabb utórengésben. A pekingi állami televízió beszámolója szerint a mostani volt a május 12-ei, 7,9-es erősségű, pusztító földmozgás óta a legnagyobb utórengés. A jelentések alapján legalább 70 ezer ház dőlt össze a mostani földmozgás következtében. A hivatalos adatok szerint 13 nappal ezelőtt több mint 60 ezer ember halt meg, és még legalább 26 ezer embert eltűntként tartanak nyilván.

A Dél-afrikai Köztársaságban 35 ezerre nőtt az idegengyűlölők támadásai elől a nemzetközi vöröskereszt központjaiba menekült bevándorlók száma. A rendőrség illetékesei közölték: az elmúlt hetekben legalább 50 ember halt meg az erőszakos cselekményekben, a legtöbben Johannesburgban, az ország gazdasági központjában vesztették életüket. A hatóságok eddig 580 feltételezett elkövetőt vettek őrizetbe. A támadások elkövetői azzal vádolják a bevándorlókat, hogy elveszik a helybeliek elől a munkahelyeket.

Globális stratégiát dolgoz ki az Egészségügyi Világszervezet a fiatalok alkoholfogyasztásának visszaszorításáért. A WHO igazgatóhelyettese elmondta: az új programban figyelembe kell venni az eltérő nemzeti, vallási és kulturális környezetet is. Az előtanulmány, amelynek 2 éven belül kell elkészülnie, a kormányok számára ajánlott nemzeti intézkedéseket is tartalmazza majd. Ez vonatkozhat a szeszes italok marketingjére, árképzésére és elosztására. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az alkohol évente 2,3 millió idő előtti elhalálozást okoz.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×