eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kóka az adócsökkentést nevezte a legfontosabb feltételnek - a nap hírei

Név szerinti szavazást kér az egészségbiztosítási törvény hatályon kívül helyezéséről döntő parlamenti voksoláson a Fidesz. Csaknem 750 küldött vehet részt az SZDSZ június 7-i rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén. Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte el a filmkritikusok díját a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. A nap hírei 2008. május 24-én, szombaton.

Név szerinti szavazást kér az egészségbiztosítási törvény hatályon kívül helyezéséről döntő hétfői parlamenti voksoláson a Fidesz. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke az InfoRádióban azt mondta: garanciát szeretnének arra, hogy a szocialista képviselők igent mondanak a törvény elvetésére. Mikola István hangsúlyozta: erre azért van szükség, mert az MSZP képviselőinek egy része a parlamenti vitában még mindig a törvény mellett érvelt. Az egészségügyi bizottság szocialista elnöke szerint nincs szükség név szerinti szavazásra. Kökény Mihály az InfoRádióban azt mondta: várhatóan anélkül is nagy többséggel fogadja el a Parlament az egészségpénztárakról szóló törvény hatályon kívül helyezését. A politikus a Fidesz szokásos színjátékának nevezte a kezdeményezést.

Határozottan elutasította a nagyberuházások esetleges leállítását és a nyugdíjak befagyasztásának tervét a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc az MSZP országos munkás és érdekképviseleti tagozata előtt beszélt erről, miután sajtóhírek szerint ezeket a lehetőségeket vetette fel egy zártkörű értelmiségi fórumon Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A kormányfő közölte: nem fogják megengedni, hogy Magyarországon leállítsák a beruházásokat, a nyugdíjak összegét pedig emelni kell. Az ellenzéki párt szóvivője a miniszterelnök szavaira reagálva azt mondta: attól, hogy a kormányfő sulykolja a sajtóban megjelent információkat, azok még nem válnak igazzá. Szijjártó Péter szerint a szocialisták attól rettentek meg, hogy ha a Fidesz hatalomra jut, kivizsgálja a korrupciógyanús beruházásokat.

A küldöttállítás és mandátumvizsgálat után 748 küldött vehet részt az SZDSZ június 7-i rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén - közölte a párt országos tanácsának budapesti ülése után a testület elnöke. Gulyás József elmondta: 604 küldöttet most választottak meg, 144-en pedig alanyi jogon lesznek jelen az eseményen. Kóka János liberális pártelnök a jövő évi költségvetéssel összefüggésben arról beszélt: még nem ismerik a részleteket, de a szabad demokraták kemény és határozott feltételeket szabnak ahhoz, hogy egyáltalán megfontolják a büdzsé megszavazását. Hozzátette: egyik legfontosabb elvárásuk az adócsökkentés.

Nem szervez közúti demonstrációt a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete, amíg van esély arra, hogy a kormány javít a fuvarozók helyzetén. Dittel Gábor, a szervezet ügyvezető főtitkára az idei közgyűlésen beszámolt arról, hogy az idén már tárgyaltak mások mellett Szili Katalin házelnökkel, az akkori megbeszélésen közeledtek ugyan az álláspontok, de azóta a fuvarozó vállalkozók helyzete csak tovább romlott. Hozzátette: a következő megbeszélés május 28-án lesz. Földi Elek, az ipartestület elnöke elmondta, hogy az elmúlt két évben csaknem 2 ezer vállalkozás szűnt meg a rájuk nehezedő terhek miatt.

Elkészült a vádirat a dögei polgármester vesztegetési ügyében - erősítette meg a sajtóinformációkat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtóreferense. Szilágyi László elmondta: Döge független polgármesterét, Vincze Ferenc Tibort hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel vádolják, az ügynek ő az egyetlen szereplője. A Hír Tv tavaly október elején tett közzé egy hangfelvételt, amelyen Vincze Ferenc Tibor arról beszélt egy építési vállalkozónak, hogy az önkormányzati testület 6 tagja 20 millió forintért cserébe segíteni fogja az uniós pénz lehívását, amit egy uszodára és más létesítményekre kértek.

Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte el a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díját a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjére akkreditált kritikusok az Arany Pálmára jelölt hivatalos versenyprogram 22 alkotása közül, de a nemzetközi zsűritől függetlenül választották ki a szerintük legjobb filmet. A romániai Duna-deltában forgatott magyar versenyfilmet - amely a 39. Magyar Filmszemlén elnyerte az Arany Orsó fődíjat - kedden mutatták be a fesztiválon nagy közönségsikerrel.

Kínában meghaladta a 60 ezret a május 12-ei földrengés halálos áldozatainak száma - közölte a kormányfő. Ven Csia-pao, miután az ENSZ főtitkárával a katasztrófa sújtotta térségbe látogatott, elmondta: ez az adat csak a megerősített halálesetekre vonatkozik, az áldozatok tényleges száma ennél jóval nagyobb lehet, elérheti, sőt meg is haladhatja a 80 ezret, mivel több mint 26 ezer eltűnt sorsáról még semmit sem lehet tudni. Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára elismerően szólt a kínai hatóságok erőfeszítéseiről a földrengés következményeinek felszámolásában.

Pakisztánban hétmillió mobiltelefont zároltak a hatóságok a terrorizmus elleni fellépés jegyében. A távközlési szolgáltatók azoknak a készülékét kapcsolták ki, akik illegálisan szerezték be SIM-kártyájukat és nem voltak bejegyezve a szolgáltatóknál. A kormányzat utasítást adott arra is, hogy a szolgáltatók teremtsenek rendet az előfizetők nyilvántartásában.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×