eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Eszement szabályok a magyar szülészeteken

Komoly gondot okoz az ország szülészetein, hogy csak bizonyos számú újszülött világra segítésére kapnak finanszírozást az intézmények, pedig maguk a szülések nem esnek teljesítménykorlátozás alá. Az újszülött azonban a szülési esemény "eredményének" tekintendő - mondta el az InfoRádiónak a Debreceni Egyetem Szülészeti Klinikájának igazgatója.

Tóth Zoltán kiemelte: a szülészet a magyar egészségügy sikeres ágazata, a szülés előtt, alatt és közvetlenül utána bekövetkezett magzati halálozás országosan 7 ezrelék körüli, a Debreceni Egyetem Szülészeti Klinikája pedig kiemelkedően jó mutatókkal rendelkezik.

Az 500 grammos testsúllyal világra jött újszülöttek 55 százaléka marad életben  Debrecenben a 17 százalékos magyar átlaggal szemben - hangsúlyozta az egyetemi tanár. Ugyanez az arány a 750 grammosoknál 75, illetve 40 százalék, míg az 1000 grammosoknál 95, illetve 70 százalék.

Az egészségügyi reform érintette a szülészet-nőgyógyászatot is, az észak-alföldi régióban például a szülészeti ágyak 44 százalékát szüntették meg - tette hozzá.

A volumenkorlát is érinti a szülészeteket, és noha a szülés eseményére vonatkozóan feloldották az érvényességét, az újszülöttekre - "ami véleményünk szerint a szülés eredménye" - változatlanul érvényes, vagyis adott intézményben csak bizonyos számú újszülöttet lehet világra segíteni finanszírozott formában - fejtette ki a klinikaigazgató az Országos Szülésznői Konferencia előtt.

Tóth Zoltán egy másik problémaként említette, hogy a terhesség alatti intézeti kezelés volumenkorlát alá esik, így ha valaki bekerül egy fenyegető koraszüléssel, és az eset nem végződik szüléssel - vagyis az orvosok jól végezték a munkájukat -, akkor erre érvényes a korlátozás, ha azonban megtörténik a koraszülés, akkor nem.

A cél ugyanakkor az lenne, hogy minél több egészséges újszülöttet tudjunk hazabocsátani - hangsúlyozta a szakember.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×