eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A sokk után jobban figyelünk az államra

A 2006-os választásokat megelőzően főként az alsó-középosztály életszínvonala javult, míg a megszorítások terheit a legnagyobb mértékben a felső-középosztály viselte, de a reáljövedelmek csökkenés mindenkit érintett - jelentette ki a Tárki vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Tóth István György elmondta: adataik szerint a magyar választópolgároknak még mindig hiányosak az ismeretei az állam működéséről, és bár az elmúlt két évben tapasztalt gazdasági sokkhatás miatt sokkal többen figyelnek oda az állam költségvetésére, az emberek többsége alulbecsli annak kiadásait.

A kutató közölte: a magyar választópolgárok az optimálisnál több juttatást várnak az államtól, ugyanakkor a magyar politika is arra rendezkedett be, hogy bizonyos csoportok kedvében járjon, növelve ezzel a várakozásokat.

Mindenkit érintett a megszorítás

A kutatóintézet adatai szerint a kormány megszorító intézkedései jövedelmi szempontból főleg a felső középosztályba tartozókat terhelték, az infláció viszont leginkább a szegényeket sújtja.

A Tárki vezérigazgatója kifejtette: kétévente végzett felméréseik alapján a 2006-os választás előtti periódusban az alsó-középosztály, vagyis a nyugdíjasok és a családosok életszínvonala javult a kormány intézkedései miatt, és csökkentek a jövedelmi egyenlőtlenségek.

Tóth István György hozzátette: a választások utáni változások főleg a felső-középosztályra róttak nagyobb terheket, de a jövedelmek reálértéke, vagyis az életszínvonal-csökkenés tekintetében a megszorítások minden társadalmi réteget érintettek.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×