eur:
385.54
usd:
354.18
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Veres János: jövőre lesz adó- és járulékcsökkenés

Teljesíthető az idei államháztartási hiánycél, a féléves deficit várhatóan jobb lesz az időarányosan tervezett mértéknél, és év végén a GDP 4 százalékán belül marad - mondta a kormányszóvivői tájékoztatón Veres János. A pénzügyminiszter azt ígérte: jövőre lesz adó- és járulékcsökkenés, de ennek mértékét csak a költségvetés félévi teljesítményeinek ismeretében, június 30-a után lehet meghatározni.

A pénzügyminiszter szerint a 2008-as makrogazdasági folyamatokban látszik, hogy lezárult a kiigazítás legnehezebb, első szakasza, tovább javul az egyensúly, gyorsul a növekedés, lassul az infláció, és kedvezően változnak a jövedelmek, kismértékű fogyasztásbővülés várható.

Veres János a kormányszóvivői sajtótájékoztatón óvatosságra intett a kedvező mezőgazdasági termelés GDP növekedésre tett hatását illetően. Nem tartotta megalapozottnak azokat a külföldi véleményeket, amelyek szerint a kedvező mezőgazdasági eredmények akár jelentősen is növelhetik a gazdaság bővülési ütemét.

Úgy vélte, még nincs ok a GDP-prognózis módosítására. A kormány az idén 2,4 százalékos GDP növekedéssel számol.
Elmondta azt is, hogy a kormány nem tervezi állami beruházások lassítását, vagy megszüntetését, ezt kifejezetten helytelennek tartaná.

Hozzátette: az állami beruházások szerepelnek a konvergenciaprogramban és lassításuk, megszüntetésük akár 1 százalékkal is csökkentené a GDP bővülési ütemét.

A forint árfolyamerősödését illetően a pénzügyminiszter úgy vélte, hogy ez is az országgal szembeni bizalom erősödését és a fundamentumok javulását mutatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico több órás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×