eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Utasították a bankokat, hogy engedjék el az áldozatok adósságait

Kétnapos sztrájkot hirdettek a BKV szakszervezetei jövő csütörtökön és pénteken. Egyeztetést kezdeményez a gazdaság szereplőivel a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Mianmarban valamennyi külföldi segélymunkás beutazására engedélyt adott a katonai junta vezetője. Peking utasította a bankokat, hogy engedjék el a múlt hétfői földrengés áldozatainak adósságait. A nap híreinek összefoglalója.

Kétnapos munkabeszüntetést hirdettek a BKV szakszervezetei jövő csütörtökön nulla órától, miután a mai, egész napos tárgyaláson sem sikerült megegyezniük a cég vezetőségével. Ezt a sztrájkbizottság szóvivője jelentette be. Nemes Gábor az InfoRádióban elmondta: a munkáltató nem tudta elfogadni a szakszervezeteknek azt a követelését, hogy az év végén lejáró kollektív szerződést egy évvel hosszabbítsák meg. Hozzátette: annak érdekében, hogy a jövő héten egy újabb tárgyaláson sikerüljön elfogadtatni javaslatukat, május 27-ről május 29-ére és 30-ára tették át a tervezett sztrájk időpontját. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes úgy nyilatkozott: a szakszervezetek eredeti követeléseit a főváros vezetése maradéktalanul teljesítette. Az egyeztetés hétfőn folytatódik. Az esetleges sztrájk a busz- és trolijáratokat, valamint néhány villamost érintene.

Teljesíthetőnek nevezte az idei államháztartási hiánycélt a pénzügyminiszter. Veres János a kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta: a féléves deficit várhatóan jobb lesz az időarányosan tervezettnél, az év végén pedig előreláthatóan a GDP 4 százalékánál kisebb lesz a hiány. A pénzügyminiszter szerint az idei makrogazdasági folyamatok alapján látszik, hogy lezárult a kiigazítás legnehezebb, első szakasza. Veres János azt mondta: tovább javul az egyensúly, gyorsul a növekedés, lassul az infláció, kedvezően változnak a jövedelmek, és kismértékű fogyasztásbővülés várható. A politikus hangsúlyozta: 2009-ben lesz adó- és járulékcsökkentés, de annak mértékét csak a költségvetés félévi számainak ismeretében, június 30-a után lehet meghatározni.

Egyeztetést kezdeményez a gazdaság szereplőivel a növekedés felgyorsításához szükséges intézkedésekről a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Bajnai Gordon egy győri vállalkozói fórumon hangsúlyozta: a gazdasági növekedés érdekében nemzeti egységre van szükség, a partnerség kialakítása Magyarország fejlődésének és felemelkedésének kulcsa. A tárgyalások első fordulója kedden lesz. A Fidesz most egyeztetett a vállalkozókat tömörítő szakmai szervezetek, gazdasági kamarák és kutatóintézetek vezetőivel. Az ellenzéki párt tájékoztatása szerint a zártkörű megbeszélésen a résztvevők többsége átfogó vállalkozásfejlesztési program kialakítását szorgalmazta.

Kéthetes kampányba kezd az adóreform érdekében a Magyar Demokrata Fórum - jelentette be a párt parlamenti frakcióvezetője. Herényi Károly megismételte: az MDF egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadót szeretne. Emlékeztetett arra, hogy az ügyben ötpárti egyeztetést kezdtek. A politikus az InfoRádióban úgy vélte: bár az MSZP nem hajlandó elmozdulni az álláspontjáról, van esély arra, hogy a négy ellenzéki párt el tudja dönteni a kérdést.

Megkaphatják pénzük egy részét az IL Ferro károsultjai, miután a vámhatóság 150 millió forint értékben ingatlanokat és nagy értékű autókat foglalt le a cég vezetőitől - közölte a károsultak által alakított pertársaság képviselője. Bense László Erik az Inforádióban azt mondta: elsősorban a reklámszerződés megkötésekor befizetett 180-330 ezer forint regisztrációs díjat kaphatják vissza az érintettek a per lezárulta után. Az ügyvéd hangsúlyozta: több mint 8 ezer embert érint az ügy, de csak azok juthatnak pénzükhöz, akik bejelentkeztek a pertársaságba. Az autóreklámokkal foglalkozó cég vezetői mintegy 700 millió forintot sikkasztottak el.

Szingapúr nemzetközi kutatás-fejlesztési központjába látogatott a magyar köztársasági elnök délkelet-ázsiai körútjának utolsó napján. Sólyom László előzőleg tárgyalt a szingapúri köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel. Az államfő emlékeztetett arra a tavaly aláírt kutatás-fejlesztési keretmegállapodásra, amelynek eredményeképpen Magyarország és Szingapúr három év alatt összesen 6 millió eurót szán közös kutatási projektek finanszírozására.

Egyelőre az ENSZ főtitkára és a mianmari vezetés közötti megállapodás konkrét részleteire vár a magyar Baptista Szeretetszolgálat. Szilágyi Béla, a szervezet Thaiföldön tartózkodó főigazgatója azután mondta ezt, hogy Ban Ki Mun bejelentette: a junta valamennyi külföldi segélymunkás számára engedélyezi, hogy beutazzon az országba. Mianmarban a természeti csapásban hivatalos adatok szerint csaknem 134 ezer ember vesztette életét vagy tűnt el.

Peking utasította a bankokat, hogy engedjék el a múlt hétfői földrengés áldozatainak adósságait. A kínai kormány egyúttal kemény fellépést ígért a túlélők helyzetét kihasználó kereskedőkkel szemben. A vidéki körzetek fő hitelezője, az állami mezőgazdasági bank arra számít, hogy 6 milliárd jüan, vagyis mintegy 133 milliárd forint adósságot kell elengednie. Kínában a legújabb hivatalos adatok szerint meghaladja az 55 ezret a múlt heti földrengés halálos áldozatainak száma. Csaknem 25 ezer embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván; a természeti csapásban több mint 281 ezren sérültek meg.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×