eur:
385.49
usd:
354.33
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Nem jutott el a tévéelnök jelöléséig a kuratórium

Meg sem kezdte a tévéelnök-jelölést pénteken a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnöksége, miután előző nap a testület szabad demokrata, most pedig szocialista delegáltjai jelentették be, hogy távol maradnak a tanácskozástól.

Az elnökség péntek reggeli bejelentését indokolva Czeglédi László az MTI-nek elmondta, hogy a Fidesz és a KDNP által delegált négy tag annak ellenére hozta előzetesen nyilvánosságra, kit támogatnak a voksoláson, hogy a jelölés titkos, ennek kapcsán pedig kérdésesnek nevezte, hogy komoly-e ellenzéki kurátortársaik elnökválasztási szándéka.

Szavai szerint a jelenlegi helyzet azt mutatja, "az elnökség egy része nem kíván elnököt választani, legalábbis nem látjuk erre vonatkozó szándékát".

A parlament jövő hétfőn dönt a koalíció felbomlása miatt választandó újabb kuratóriumi elnökségi tagokról, márpedig "a törvényes állapot akkor áll elő, amikor az elnökség kiegészült" - mondta Czeglédi László.

A kuratóriumi elnök a testület további teendőire vonatkozó kérdésre azt közölte, "ha nem tudunk elnököt állítani, akkor nem vagyunk képesek ellátni a mandátumunkat".

A médiatörvény szerint ha a kuratóriumi elnökség határidőre nem tud vagy nem akar újabb pályázatot kiírni a közmédium vezetői tisztségére, az a testület feloszlását jelenti. Noha rendszeresen csak második-harmadik-negyedik nekifutásra sikerül közmédiumelnököt választani, csak egyetlen alkalommal fordult elő, hogy valamelyik testület "bedöntötte" volna magát.

A Fidesz és a KDNP Havasi Jánost támogatja

A Fidesz és a KDNP delegáltjai nevében Szabó László fideszes kurátor szerdán jelentette be, hogy Havasi Jánost támogatják a pénteki tévéelnök-választáson.

A hat, igen magas színvonalú pályázat közül Havasi Jánoséban látták legjobban érvényesülni a kulturális sokszínűség és a közszolgálatiság szempontjait - mondta akkor magyarázatul Szabó László.

Arról, miért teszik közzé döntésüket két nappal az elnökjelölés és -választás előtt, a fideszes delegált úgy nyilatkozott, "az MTV és a közalapítvány ügyeiben is mindig a maximális nyilvánosság pártján álltunk".

Tavaly október 17-én a kuratóriumi elnökség nem kezdeményezte, hogy pályázat nélkül újrázhasson posztján az MTV-t négy éven át vezető Rudi Zoltán, aki 12 év alatt az első olyan elnök volt, aki kitöltötte hivatali idejét.

Az első pályázat végén, február 12-én nem tudott jelöltet állítani a három jelentkező közül a kuratóriumi elnökség.

A második, április másodikán zárult menetben 13-an vették meg az induláshoz szükséges csomagot. Közülük hatan adták be a május 5-i határidőig pályamunkájukat: az első körben is nevező hármak - Hammer Ferenc médiakutató, Rudi Zoltán és a korábban az MTV és több kereskedelmi adó menedzsmentjében is helyet kapó Szabó Stein Imre - mindegyike újrázott.

Mellettük a nagyobbik köztévé határon túli szerkesztőségét vezető Havasi János, a műsorvezetősködés után most közgazdasági ismereteket oktató Marcsa Attila, valamint az MTV-ben több vezető tisztséget betöltő Székely Ferenc is sorompóba állt.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×