eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

MTV: hatalmi játék vagy a törvények betartása?

Egy hét múlva ismét megpróbál jelöltet állítani a Magyar Televízió élére a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége, miután a pénteki tanácskozás eredménytelenül zárult. A testület szabad demokrata és szocialista tagjai is távolmaradtak az ülésről, arra hivatkozva, hogy a Fidesz és a KDNP jelölte kurátorok közzétették, kit javasolnak elnöknek.

Szabó László, a kuratóriumi elnökség Fidesz által delegált tagja az InfoRádióban azt mondta: a szocialista és szabad demokrata kurátorok indoka átlátszó ürügy, valójában arra várnak, hogy az Országgyűlés kiegészítse az elnökséget az MSZP által jelölt tagokkal.

A médiatörvény szerint a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségében ugyanannyi kormánypárti és ellenzéki tagnak kell lennie, az SZDSZ kormányból való kilépése megbontotta ezt az arányt, ezért kezdeményezte az MSZP új tagok megválasztását.

Szabó László szerint ugyanakkor a kuratóriumban továbbra is működik a szocialista-szabad demokrata koalíció, így a testület kiegészítése után a két párt kurátorai többségbe kerülnek.

Az általuk támogatott elnökjelölt - Havasi János - nevének nyilvánosságra hozataláról a kurátor azt mondta: a Magyar Televízió Zrt. és a Közalapítvány működésében eddig is a maximális nyilvánosság hívei voltak, szerinte az elnökválasztás esetében sem kell ettől eltérniük.

A törvény szava

Az InfoRádiónak nyilatkozva a kuratórium MSZP által jelölt elnöke megismételte, hogy azért nem vettek részt a voksoláson, mert a négy Fidesz-, illetve KDNP-delegált az elnökjelölés titkossága ellenére előzetesen nyilvánosságra hozta, hogy Havasi Jánost támogatják a voksoláson.

Szabó László állításáról Czeglédi László azt mondta: a testület kiegészítése nem hatalmi játék, hanem a törvények betartása, és ezután sem lesznek többségben a kormánypárti jelölésű kurátorok.

Tavaly ősszel a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége nem támogatta, hogy pályázat nélkül legyen ismét a Magyar Televízió elnöke Rudi Zoltán. A tisztségre a testület február közepén sem tudott jelöltet állítani. Korábbi hírügynökségi értesülés szerint a Magyar Televízió elnöki posztjára hatan pályáztak.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×