eur:
400.41
usd:
366.24
bux:
74010.65
2024. október 10. csütörtök Gedeon

"Mindenképpen házilag kell eltávolítani a kullancsot!"

Az InfoRádió úgy tudja: az utóbbi hetekben látványosan megugrott azok száma, akik telefonon érdeklődnek a kullancs eltávolításának módjáról a Kullancsbetegségek Ambulanciáján Budapesten. Lakos András, az ambulancia vezetője azt tanácsolja: mindenképp házilag kell eltávolítani a kullancsot, és csak a csípés után érdemes orvoshoz fordulni.

Nincsen csavarmenet a kullancson - mondta az InfoRádiónak a budapesti Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője, aki azt tanácsolja, hogy otthon, egy hegyes csipesszel fogjuk meg a bőrünkben levő állatot, a feji végénél, minél közelebb a bőrhöz, majd finoman és lassan húzzuk kifelé.

Lakos András szerint mindenképp házilag kell eltávolítani az élősködőt, mert ha orvoshoz megyünk vele, akár rosszabbul is járhatunk - a doktorok ugyanis nem igazán járatosak a kullancseltávolításban.

Rendszeresen beszakad az állat feje, ami után tetanuszoltást kap a páciens. Ettől belázasodhat, és rögtön azt hiszi, hogy ez már a fertőzés következménye.

De az antibiotikumok sem mindig használnak, azok ugyanis elkenik a fertőzés tüneteit, és így a Lyme-kór egyik látványos tünete, a folt, nem is jelentkezik.

A szakember szerint otthoni eltávolításnál ne nyomjuk össze a kullancs testét, mert ha ezt tesszük, magunkba fecskendezhetjük a kórokozókat. Ezen kívül nem tépni kell az állatot, hanem lassan, gyakran akár fél percig is húzni. Ez után már könnyen el lehet távolítani az élősködőt anélkül, hogy bármilyen testrésze a bőrben maradjon.

Az eltávolítás után már semmit nem lehet, nem kell és nem is szabad tenni - hangsúlyozta az ambulancia vezetője.

Amikor már kell az orvos

Lakos András szerint az orvosnak sincs sokkal nagyobb gyakorlata a kullancseltávolításban, mint az egyszeri embernek, hiszen azt nem tanítják az egyetemen, és nem is tud rutint szerezni belőle.

Nem lehet elkerülni az orvosi rendelőt akkor, amikor a kullancscsípés után 1 nappal fokozatosan növekvő, legalább 5 centiméter átmérőjű folt keletkezik a bőrön. Ez már majdnem biztos, hogy Lyme-kórt jelent - mondta Lakos András.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hurrikán fogságában a magyar csillagász
Kiss László Orlandóból jelentkezett

A hurrikán fogságában a magyar csillagász

A szélnél is sebesebben terjednek az álhírek a Floridában pusztító hurrikánról – mondta az InfoRádióban Kiss László csillagász. A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója Orlandóban egy szállodában vészelte át a hatalmas vihart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×