eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Milliárdos megtakarítást hozhat a lakásfelújítási program

Ötven-hatvanezer panellakást újíthatnak fel az Új Magyarország Lakásfelújítási Program keretében - mondta el az InfoRádiónak az önkormányzati miniszter.

Gyenesei István kijelentette: Magyarországon 820 ezer panellakás van, amelyek közül az elmúlt hat évben 190 ezret újítottak fel mintegy 35 milliárd forint állami támogatás felhasználásával.

A most útjára indított négyéves program a korábbi évi mintegy 6 milliárdos összeg kétszeresét irányozza elő. Idén 11,5 milliárd forint állami forrás áll rendelkezésre, amely a felújítások költségének harmadát adja. A második harmadot az önkormányzatok, a harmadikat a lakosság fedezi. Új elem, hogy ha a helyhatóság nem ad támogatást, a lakók átvállalhatják az önkormányzati hányadot.

A tárcavezető szerint a programnak köszönhetően legalább 50-60 ezer lakás újulhat meg; a pályázati csomagba a panel- és kéményfelújítás, valamint az ökoprogram tartozik, utóbbi keretében 30 ezer távfűtéses lakásnál oldható meg az egyedi szabályozhatóság.

Gyenesei István úgy számol, hogy a legrosszabb állapotban lévő lakásállomány fele kap állami segítséget, ennek köszönhetően az érintettek 8-50 százalékkal kevesebbet fizetnek majd a fűtésért, ami összességében egymilliárd forintos megtakarítást jelent számukra.

A programnak gazdaságélénkítési hatása is van, 34-35 milliárdos megrendelést hoz az építőipar számára - hangsúlyozta az önkormányzati miniszter.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×