eur:
385.59
usd:
354.27
bux:
0
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Egyszerűbb adórendszert akarnak a pártok

Új és egyszerűbb adórendszert akarnak a politikai pártok. Az MSZP és a Fidesz azonban nem támogatja az egykulcsos adó bevezetését.

A magyar miniszterelnök csütörtökön a párizsi magyar nagykövetségen beszélt az adórendszer megújításáról. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: ez több lesz, mint a szokásos éves igazítás, de kevesebb, mint adóreform.

Kifejtette: a kormány keresi a lehetőségeket a 2006-os, plusz 4 százalékos vállalati adó eltörlésére, a 16 százalékos társasági adó megváltoztatására, a munkavállalók után befizetendő, 2000 forintos egészségügyi hozzájárulás eltörlésére, valamint a társadalombiztosítási járulékcsökkentésre és az adóbevallás egyszerűsítésére.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az igazi probléma az alacsony végzettségűek foglakoztatásában van, ezért olyan programokat kell megalkotni, amik a vállalkozók számára sokkal olcsóbbá teszik ezeknek az embereknek a foglalkoztatását.

Az MDF egykulcsos adót szeretne, az SZDSZ pedig már három évvel ezelőtt is egykulcsos 18 százalékos adózásra tett javaslatot, amelyet most csütörtökön Kóka János pártelnök újra felhozott, igaz, ezúttal 2010-es bevezetéssel.

Az MSZP viszont nem jut el az egykulcsos adórendszer támogatásáig. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a frakció szerdai informális ülésén Veres János pénzügyminiszter egy olyan háttéranyagot osztott ki, amely elemzi az MDF egykulcsos, és a KDNP családi adózásra tett javaslatát, továbbá az egykulcsos szisztémát választó országok helyzetét.

A Fidesz gazdasági műhelyeiben is vizsgálták az egykulcsos adó bevezetésének szlovák tapasztalatait. Varga Mihály gazdasági kabinetvezető az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy mindenképpen egyszerűsíteni kell az adórendszert és csökkenteni a terheket.

Mindeközben Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke csütörtökön, a zalaegerszegi küldöttgyűlésen úgy vélte, Magyarországnak nincs olyan gazdaságstratégiája, amelyet a társadalom és a pártok közösen elfogadnának, és amely kijelöli a haladás irányát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×