eur:
387.74
usd:
357.54
bux:
68371.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Tamás Pál: "A magyar politikus egy transzcendens lény, aki nem lehet beteg"

Pécs polgármestere bejelentette, hogy daganatos betegségben szenved, de nem kíván lemondani, hanem dolgozik tovább. Tamás Pál szociológus szerint a magyar lakosság még mindig nagyon keveset tud a politikusok egészségi állapotáról, holott ez nagyon fontos információ lehet bizonyos csoportok számára.

A magyar politikusnak nincs teste, és betegsége is csak akkor, ha kiderül, hogy halálos beteg - mondta az InfoRádiónak Tamás Pál szociológus, hozzátéve: öröme idején, vagy energiától kicsattanó állapotában sincsen teste, de még a nemiségéről is nagyon keveset lehet tudni.

A társadalomtudós szerint ez összefügg azzal, hogy a magyar politikus vagy egy mozgalmár volt, vagy egy feudális félisten, egy nagyon sajátos ideológiai képződmény. Nem egy ember, hanem politikai szimbólum, egy transzcendens lény, aki nem lehet halálos beteg - véli a szociológus.

Az utóbbi időben azonban a bulvársajtó hatására is elkezdődött a politikusok hússal-élettel való feltöltése. A sztároktól eltérően azonban a politikus halálos betegségétől egész politikai törzsek állapota függ, hiszen ha a vezér kiesik, akkor az egész csoport helyzete megrendülhet - mondta Tamás Pál.

A társadalomtudós úgy gondolja: a vezért kereső politikai csoportoknak, törzseknek jogukban állna tudniuk, hogy milyen egészségi állapotban van az, akit ők kiválasztanak, de jelenleg a választási versenyben induló jelölteknek erről nem kell nyilvánosan papírokat benyújtaniuk.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×