eur:
387.36
usd:
356.44
bux:
68160.47
2024. május 17. péntek Paszkál

"Nem számottevő" probléma a kullancs elleni szérum hiánya

Heteken belül megszűnik a kullancs elleni védőoltások átmeneti hiánya - mondta az InfoRádióban a forgalmazó Hungaropharma Zrt. vezérigazgató-helyettese. Feller Antal szerint az átmeneti készlethiány oka a nagy kereslet, amely ebben az időszakban nemcsak Magyarországra, hanem az Európai Unió több más tagállamára is jellemző. A Kullancs Ambulancia vezetője, Lakos András infektológus azt mondta: az oltóanyaghiány nem országos méretű. Az InfoRádió úgy tudja, hogy a FSME Immun nevű készítményből a legtöbb helyen már csak a gyerekek számára előállított változat kapható, az Encepur nevű vakcinából viszont már az sem.

Külföldről hozat kullancs-encephalitis elleni vakcinát a hazai ellátási gondok megszüntetésére a Hungaropharma Zrt. - tájékoztatta az InfoRádiót a gyógyszer-nagykereskedelmi cég vezérigazgató-helyettese.

Feller Antal kiemelte: az átmeneti készlethiány oka a nagy kereslet, és erre nem felkészülni a gyártó. Az vakcina iránti igény nemcsak Magyarországra, hanem az Európai Unió több más tagállamára is jellemző - tette hozzá.

A vezérigazgató-helyettes elismerte, hogy valamelyik készítményből elfogyott a Magyarországra gyártott készlet. A társaság ezt úgy próbálja meg korrigálni, hogy nem magyar csomagolású készítményt hoz be, ha erre Országos Gyógyszerészeti Intézet az engedélyt megadja, majd átcsomagolva tudják forgalmazni - fejtette ki Feller Antal.

A gyógyszer-nagykereskedelmi cég vezérigazgató-helyettese szerint néhány héten belül megoldódik a vakcinahiány. Hozzátette: nagy valószínűséggel mindig lesz gyermek és felnőtt vakcina a patikákban.

A második negyedévben van a legnagyobb forgalom, az oltások 80 százalékát ilyenkor értékesítik, noha a szérumot ősszel kell beadni, ilyenkor csak az emlékeztető oltásra van szükség.

"Nem számottevő"

Átmenetinek és nem számottevő problémának tartja a kullancs elleni védőoltások hiányát az ÁNTSZ szaktanácsadója is. Berencsi György virológus az InfoRádióban hangsúlyozta: a szérumot ősszel kell beadni, így a nagykereskedők is ekkora időzítik a vakcina leszállítását. Ebben az időszakban csak úgynevezett emlékeztető, hat hónappal később esedékes oltásra lenne szükség - tette hozzá.

A virológus kiemelte: a hiány oka, hogy nem most van az oltási szezon, illetve többen oltották be magukat ebben az évben, mint tavaly.

Az ÁNTSZ szaktanácsadója szerint az ősszel esedékes oltást annak hiánya esetén ilyenkor is be lehet adni, de ennek szigorú szabályai vannak. Berencsi György kifejtette: az első oltás után két héttel később kell beadni az emlékeztető oltást, és ezt követően egy héttel lehet valakit védetté nyilvánítani. Vagyis három héttel az első oltás beadása után lehet a természetbe menni, előtte sokkal érzékenyebb a szervezet a fertőzés iránt.

Berencsi György elmondta, hogy a vakcina vírusos agyvelőgyulladás ellen véd, de a Lyme-kór ellen nem.

Nagy a kereslet

A Kullancs Ambulancia vezetője az InfoRádióban arról beszélt, hogy volt átmeneti hiány az oltóanyagból, de ez nem országos méretű. Lakos András infektológus közölte: tudomása szerint a drágább és az olcsóbb készítményből is van készleten, de azokat nem egyenletesen osztják el az országban.

A két készítmény az oltási menetrendben tér csak el, ettől eltekintve helyettesíthetők egymással, és azonos hatóanyagot tartalmaznak - tette hozzá a Kullancs Ambulancia vezetője.

Az InfoRádió tíz nagy forgalmú budapesti gyógyszertárban érdeklődött, hogy kaphatóak-e a kullancs-encephalitis elleni védőoltások. Egyetlen olyan patikát sem találtunk, ahol mindkét készítmény mindkét változatából lett volna raktáron. Mindegyik gyógyszertárban hiánycikk valamelyik vakcina, a gyógyszerészek közlése szerint azért, mert a közelmúltban nagy volt a kereslet ezekre a készítményekre.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×