eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Bezárt kórházakat indítana újra a Fidesz - a nap legfontosabb hírei

Párizsban a magyar-francia stratégiai partnerségről írt alá megállapodást a miniszterelnök és a francia államfő; több, korábban megszüntetett egészségügyi intézmény újraindítását javasolja a Fidesz; Debrecenben megoperálták a hétfőn mellkason lőtt biztonsági őrt; a férfi állapota továbbra is életveszélyes. A nap hírei.

Aláírtak

Párizsban a magyar-francia stratégiai partnerségről írt alá megállapodást Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia államfő. Az egyezség a többi között a két ország gazdasági, energetikai, környezetvédelmi és kulturális együttműködéséről szól, valamint az Európai Unión belüli politikai párbeszéd erősítését is tartalmazza. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a megállapodás mindkét országnak nagyon fontos lehet a jövőben az európai politika szempontjából. A partnerség az 1991. szeptember 11-én Párizsban aláírt Egyetértési és Barátsági Szerződés folytatása.

Pályáznak

Április óta csaknem ezer pályázat érkezett a Gazdaságfejlesztési Operatív Program kiírásaira. Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: az igénylők 40 milliárd forintot meghaladó támogatást kérnek több mint 120 milliárd forint értékű beruházáshoz. Közlése szerint a pályázatok alapján Magyarország 33 gazdaságilag legelmaradottabb kistérségében 7,3 milliárd forintnyi igény 16 milliárd forint beruházást generálhat.

Újraosztanák

A Fidesz szerint az egészségügyi miniszternek újra kell osztania a kapacitásokat, és több, korábban megszüntetett egészségügyi intézmény újraindítását is át kell gondolnia. Pesti Imre, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: egyebek mellett az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, a Schöpf-Merei Kórház vagy a Budai Gyermekkórház megszüntetése komoly ellátási hiányt okozott, ezért ezeknek az intézményeknek az újraindítását meg kellene fontolni.

Új terv

Kidolgozta az egészségügyi reform új alapokra helyezését segítő cselekvési tervét a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal. A Magyar Orvosi kamara elnöke a szervezet soros ülése után közölte: üdvözlik az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény hatályon kívül helyezését. Éger István az InfoRádióban azt mondta: a valódi reformok mielőbbi megkezdése előtt fel kellene mérni, milyen károkat okoztak a szférában az elmúlt két év átgondolatlan intézkedései. Úgy vélte: az elmúlt évtized forráskivonásai miatt a szakterületen hosszú távú, mintegy ezermilliárd forintos konszolidációra lenne szükség.

Lesz elég vakcina

Heteken belül megszűnik a kullancs elleni védőoltások átmeneti hiánya - közölte a forgalmazó Hungaropharma Zrt. vezérigazgató-helyettese. Feller Antal az InfoRádióban hangsúlyozta: az átmeneti készlethiány oka a nagy kereslet, amely ebben az időszakban nemcsak Magyarországra, hanem az Európai Unió több más tagállamára is jellemző.Innováció

Támogatási programokat indít a kutatásfejlesztés és az innováció ösztönzésére a Magyar Tudományos Akadémia - jelentette be Pálinkás József, a testület elnöke a Heti Válasz által szervezett konferencián. Az akadémia elnöke szerint a kutatási eredményeket a globális vállalatok segítségével kellene piacra juttatni, emellett támogatni kell a kis-és közepes vállalatokat, valamint fejleszteni kell a társadalomtudományokat is. Pálinkás József emlékeztetett arra, hogy Magyarországon jelenleg a vállalatok mindössze 20 százaléka vesz részt kutatás-fejlesztésben.

Vizsgálódnak

Vizsgálatot indított a BKV megbízott vezérigazgatója a saját gyártású formaruha szállítására kiírt közbeszerzés ügyében, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság megtiltotta a szerződéskötést. A társaság nem hozott nyilvánosságra részleteket, csak annyit közölt, hogy a vizsgálat eredményéről tájékoztatni fogják a közvéleményt.

Életveszélyben

Debrecenben megoperálták a hétfőn mellkason lőtt biztonsági őrt. A férfi állapota stabil, de továbbra is életveszélyes. Közben Vezendi Jánosné, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban arról számolt be, hogy összesen 2 millió 600 ezer forintra nőtt a nyomravezetői díj összege. Debrecenben hétfő este lőtték mellkason a biztonsági őrt, amikor a pénzzel teli táskával kilépett egy bevásárlóközpontból; a pénzszállító autó sofőrje megpróbálta a járművel elsodorni a rablót, aki elejtette a táskát, majd elmenekült.

POSZT

Minden eddiginél több programmal várja az idén a Pécsi Országos Színházi Találkozó az érdeklődőket; a június 5-én induló fesztiválra összesen 260 eseményt szerveznek. Simon István, a POSZT Kht. ügyvezető igazgatója elmondta: a megszokottnál is több lesz a kamaradarab, amelyeken a befogadóképesség meglehetősen korlátozott. Hozzátette: a jegyek 70 százaléka elkelt, és sok előadásra már minden belépőt eladtak.

Rekord

Párizsban rekordáron, 880 millió forintnak megfelelő összegért kelt el André Breton A szürrealizmus manifesztuma című művének egyetlen ismert kézirata nyolc másik munkájával együtt egy árverésen. A francia költő 1924-es írása a szürrealizmus programadó műve, amely írók, költők, filmrendezők, festők és fotográfusok generációit inspirálta.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×