eur:
389.67
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Építkezhet-e védett lápterületen az Auchan?

Védett lápon akar építkezni az Auchan Dunakeszin - állítja a Levegő Munkacsoport. A szervezet környezeti tanácsadó irodájának vezetője az InfoRádiónak elmondta: korábban, az áruházhoz vezető út építésének kapcsán pert nyertek az ügyben; a bíróság védettnek minősítette a területet. A Levegő Munkacsoport ennek ellenére bizonyos feltételekkel hozzájárult az út megépítéséhez, az Auchan azonban most terjeszkedni akar, és ebben a hivatalok is a segítségére vannak - tette hozzá Lenkei Péter.

Az áruház felépítése nem volt törvénytelen, az ahhoz vezető úttal volt probléma, az ugyanis egy védett lápterületen vezet keresztül. A Levegő Munkacsoport az út építési és környezetvédelmi engedélyét támadta meg a bíróságon, sikerrel - mondta az InfoRádiónak a szervezet környezeti tanácsadó irodájának vezetője.

Bár a bíróság úgy határozott, hogy az utat el kell bontani, a láp eredeti állapotát visszaállítani már nem lehetett, így a Levegő Munkacsoport azt kérte Dunakeszi önkormányzatától, tegyenek olyan intézkedéseket, amelyek hosszú távon garantálják, hogy az ott lévő természetes életközösségek fennmaradhassanak - tette hozzá Lenkei Péter.

A láp most újra veszélyben van, hiszen az Auchan terjeszkedni akar: az áruház és a parkoló kibővítésére készül - közölte a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője.

Lenkei Péter úgy tudja, hogy az ottani nemzeti park igazgatója kereste fel a terület tulajdonosát, majd a szervezet kiadott egy, mindössze három nap alatt jogerőre emelkedett határozatot, amely szerint a láp területe nem védett.

A Levegő Munkacsoport a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz fordult az ügyben és azt várja, hogy a tárca tárja fel, történt-e törvénytelenség. A szervezet munkatársai szerint ugyanis a nemzeti parknak nem volt jogköre arra, hogy határozatot adjon ki a láp kapcsán, míg az, hogy a park igazgatója kereste fel a beruházót, a korrupció gyanúját veti fel - magyarázta Lenkei Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×