eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Majtényi: "A baloldali könnyűbúvárok a jobboldali békaemberekkel küzdenek"

Az ORTT szerint paródia a közmédia civil kontrollja. A testület elnöke közölte: nem váltotta be a reményeket a törvény, amelynek révén civilek kerülhettek be a közszolgálati televízió- és rádió kuratóriumaiba a kormánypárti és ellenzéki tagok ellensúlyozására.

A médiatörvény szerint a kisorsolt civil szervezetek is részt vesznek a közmédiumok kuratóriumaiban a politikai befolyás ellensúlyaként. Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke szerint ennek hatására hatalmas számban jelentkeznek nem ismert civil szervezetek a kuratóriumokba, és nincs pontosan meghatározva az a kör, amely képviseltetheti magát a testületekben.
Előfordul, hogy egy-egy személy akár hatvannál is több civil szervezetet képvisel a sorsoláson - hangsúlyozta Majtényi László. Az ORTT elnöke elmondta: több közmédium különböző kuratóriumában különböző civil szervezeteket ugyanaz a személy képvisel, vagyis "kiépült egy fantom civil világ, amelyben a baloldali könnyűbúvárok a jobboldali békaemberekkel, és a liberális barlangkutatók a konzervatív hegymászókkal küzdenek."

Ehhez a helyzethez az vezetett, hogy valószínűleg rossz volt eredetileg a szabályozás, és ez a rendszer nagy károkat okozott az igazi civil szférának - vélekedett az ORTT elnöke.

Majtényi László szerint következmény és ok is egyszerre, hogy a civil szféra gyengébb a kívánatosnál. A tényleg erősödő civilek befolyását rongálja, hogy rángatják a közmédiumokat ide-oda - tette hozzá.

A civil kontroll hiányának következménye, hogy a közszolgálati televízió és a közszolgálati rádió nézettsége és hallgatottsága elmarad az Európában megszokott értékektől - emelte ki az ORTT elnöke.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×