eur:
389.75
usd:
365.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Baka András meghallgatása: "Nem rombolni, építeni szeretnék"

Az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagjai alapvetően egyetértettek a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjének elképzeléseivel. Baka András, tájékozódó jellegű meghallgatásán, egyebek mellett a tárgyalások nyilvánosságáról, a bírók továbbképzéséről, valamint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács kötött mandátumának feloldásáról és a rotációs rendszer bevezetéséről beszélt.

Nem jogszabályi kötelezettségük, így szavazni sem szavaztak az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagjai a főbírójelölt tájékozódó jellegű meghallgatását követően.

Baka András eddigi szakmai munkájának ismertetését követően leszögezte: a problémák felvetésével nem célja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács vagy bármely más bíró bírálata, ez ugyanis szerinte méltatlan lenne hozzá.

Mint fogalmazott, idézem: "nem rombolni, építeni szeretnék". A köztársasági elnök jelöltje időszerűnek tartja az 1997-es bírósági reform áttekintést és folytatását. Alaptételének tartja a nyilvánosság növelését, amelynek minőségi és ellenőrző funkciója is van.

Ezzel összefüggésben a bizottság fideszes alelnöke rejtélyesnek tartja a jelölt OIT előtti meghallgatását és az az után tett nyilatkozatokat. Répássy Róbert ezért is szorgalmazta, hogy megválasztása esetén Baka András hozza nyilvánosságra, mi hangzott el azon az ülésen és megfogalmazódtak-e kritikák a jelölttel szemben.

Baka András szerint bár a magyar igazságszolgáltatás alulfinanszírozott, azonban a belső erőforrásokat pénz nélkül is intenzívebbé lehet tenni. A büntető-, és a polgári eljárási törvény módosításával tehermentesítené a bírákat, akik számára kötelező jelleggel bevezetné a kötelező továbbképzést, amiért kreditpontok járnának, és ezeket figyelembe vennék az előmenetelnél is.

Az LB jelöltje a fegyelmi bíróságok helyett létrehozná a s szolgálati bíróságokat. Ez 5-7 állandó tagból állna és a bírák fegyelmi, valamint alkalmassági vizsgálata lenne a feladata. Erősítené az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének és tagjainak felelősségét a kulcsfontosságú kérdésekben. Jelenlegi hatéves mandátumuk helyett úgynevezett rotációs rendszert vezetne be, így a tagok egyharmada kétévenként kicserélődne. Baka András a hivatal szolgálati jellegének erősítését is javasolja, illetve az OIT határozatait törvényességi vizsgálat alá venné.

A bizottság tagjai alapvetően egyetértettek az elképzelésekkel. Avarkeszi Dezső szocialista elnök felvetésére a jelölt elmondta: az OIT nem indokolta a vele kapcsolatos döntését, a testületnek egyébként pedig nem az alkalmasságának, hanem a koncepciójának a megítélése a feladata.

Szintén kérdésre válaszolva szólt arról, hogy a bírósági vezetőnek is részt kell vennie az ítélkezésben. Baka András zt mondta: "nem bíró az, aki nem ítélkezik", majd később megjegyezte azt is, hogy élő kapcsolata van a bíróságok vezetőivel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (USITC) bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez a GoPro Inc. által felvetett aggályok nyomán. A vádak szerint egy kínai cég, az Arashi Vision, amely az Insta360 márkanevű kamerák gyártója, megsértette a GoPro kamera- és kamerarendszerre vonatkozó szabadalmait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×