eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Orbán: "Azt sem tudom, hogy van-e kormány Magyarországon"

Új egység jöhet létre Erdélyben az egymással rivalizáló erők között - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miután a Szász Jenővel, a romániai Magyar Polgári Párt elnökével találkozott Budapesten. Az egykori miniszterelnök a sajtótájékoztatón egy belpolitikára vonatkozó újságírói kérdésre megkérdőjelezte, hogy van-e működőképes kormány Magyarországon.

A kárpát-medencei magyarság esetében az együttműködés és az összefogás hozza meg a legnagyobb sikert - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke miután Szász Jenővel, a romániai Magyar Polgári Párt elnökével egyeztetett Budapesten.

"A kérdés az, hogyan lehet eljutni egy új egységhez Erdélyországban. A Magyar Polgári Párt megalakulása az első fontos lépés az új egység felé vezető úton" - jelentette ki.

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke kitért arra is, hogy az év elején megalakult pártja hogyan képzeli el Erdély jövőjét. "Szabadságot akarunk, az autonómiáról szólunk, tehát Székelyföld területi autonómia számunkra fontos. Az erdélyi magyarok számára személyelvű autonómia. Beszélünk a nemzetről, a családról, a keresztény gondoskodásról, a nemzeti integráció valamennyiünk számára fontos kihívás, és ebben kívánunk munkatársai lenni a Fidesznek" - hangsúlyozta.

"Gubbasztunk egy totálkáros autóban"


Orbán Viktor a sajtótájékoztatón egy belpolitikára vonatkozó újságírói kérdésre megkérdőjelezte a magyar kormány működőképességét. "Azt se tudom, hogy van-e kormány. Ebben a pillanatban Magyarország olyan ország, amely gyakorlatilag kormány nélküli, vagy legalábbis parlamenti többség támogatását élvező kormány nélküli állapotban van. Sose gondoltam volna, hogy Magyarország oda jut, hogy nem csak társadalmi többség nincs egy kormány mögött, ami elő szokott fordulni egy négy éves ciklus alatt, de parlamenti többség se legyen egy kormány mögött. Az én fejemben az a kormány, amelyik mögött nincs parlamenti többség, nem kormány. És jó is lenne, ha ezen az állapoton tudnánk változtatni, semmi értelmét nem látom, sőt tisztességtelennek tartom, ha arra akarják kényszeríteni a magyarokat, hogy két évig gubbasszunk még egy totálkáros autóban, aminek nincs kereke, nincsen motorja, és eltörött a kormánya" - jelentette ki

Orbán Viktor hozzátette: már nem az a probléma, hogy a kormány megosztja az országot, hanem az, hogy nem tudja működtetni az államot, így válságot okoz, amelyben a közrend felbomlik, a kiszámítható gazdálkodás szinte lehetetlen, az adóterhek pedig agyonnyomják az embereket. Mindenki változást akar, amit az ország vezetése nem akar meghallani - tette hozzá az egykori miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×