eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Lányi: Az Országggyűlés gúnyt űz az alkotmányból

Az Élőlánc Magyarországért szerdán mutatja be azt a javaslatát, amellyel megmenthetőek lennének a kisiskolák. A civil szervezet elnökségi tagja az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: minőségközpontú, ösztönző finanszírozást léptetnének életbe, emellett növelnék a települések önállóságát is. Lányi András a jövő nemzedékek ombudsmanja kapcsán arról beszélt: az Országgyűlés gúnyt űz az alkotmányból, amikor újra és újra leszavazza a köztársasági elnök jelöltjeit.

Bár az oktatási tárca az általa megrendelt kutatásokból, szakmai anyagokból már tudta, hogy a nagyobb iskolákban nem hatékonyabban, jobb minőségű az oktatás, és megtakarítással sem jár az intézményösszevonás, a hibás koncepciót valamiért valakik mégis keresztülerőltették - mondta az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja az InfoRádió Aréna című műsorában.

A hozzáadott pedagógiai érték a kisiskolákban sem rosszabb, mint a nagyokban, bár az átlageredmények gyengébbek lehetnek, mivel a kis falvakban több a hátrányos helyzetű gyerek. Ennek ellenére nem azt kell nézni, hogy mekkora az iskola, hanem, hogy milyen munka folyik benne - tette hozzá Lányi András.

A tervezet, amelyet szerdán mutat be az Élőlánc Magyarországért mozgalom, és amellyel megmenthetők lehetnek a kisiskolák, többek között tartalmazza azt, hogy minőségi normatíva, minőségközpontú finanszírozás kerüljön bevezetésre - közölte a szervezet elnökségi tagja.

Az Élőlánc Magyarországért azt is javasola: a kisiskolák úgy hozhatnának létre társulásokat, hogy nem vesztik el az önállóságukat, vagyis a közös gazdálkodás mellett az igazgatók kinevezésétől a pedagógiai programig mindenben az egyes intézmények és az azokat fenntartó önkormányzatok határozhatnának - magyarázta Lányi András.

Politikai okból kaszálták el az ombudsman-jelölteket

Felhívást adott ki húsz civil szervezet, köztük az Élőlánc Magyarországért is a jövő nemzedékek ombudsmanjának haladéktalan megválasztása érdekében. A köztársasági elnök jelöltjét, Fülöp Sándort februárban egyszer már leszavazta a Parlament. Sólyom László áprilisban Bogdányiné Mészáros Ágnest kandidálta, ám most újra Fülöpöt jelölte. Egyelőre az adatvédelmi biztost sem választották meg.

Az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnökségi tagja szerint nem Sólyom László jelöltjei buktak el, hanem a Parlament, hiszen a bizottságok által alkalmasnak talált kandidáltakat minden magyarázat nélkül, bizonyára pártpolitikai - ám nem nyilvánosságra hozott - szempontok miatt elkaszálták.

Lányi András szerint ez nagyon rossz fényt vet az Országgyűlésre: a Parlament a saját maga alkotta, a jövő nemzedékek ombudsmanjának posztját létrehozó törvényt csúfolja meg azzal, hogy nem hagyja életbe lépni, emellett gúnyt űz az alkotmányból, amikor újra és újra leszavazza az államfő jelöltjeit.

A civil szervezetek a parlamenti képviselők józan belátására és tisztességérzetére apellálnak, amikor arra figyelmeztetik őket, hagyják életbe lépni a törvényt, amely nyilvánvalóan korlátozni fogja azok cselekvőképességét, akik költségvetési hiányukat az ország természeti erőforrásainak kiárusításából pótolják, és a befektetőket, akik azért jöttek Magyarországra, mert itt még olcsón lehet olyan környezetpusztító beruházásokat megvalósítani, amilyenekre Európa többi részén már nincs lehetőségük - fűzte hozzá Lányi András.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×