eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Világosi: Le kell számolni a magyar szürkeállomány illúziójával

Vonzóbbá kell tenni a mérnöki szakmát a megfelelő utánpótlás kinevelése érdekében - jelentette ki Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke a Magyar Műszaki Értelmiség Napja alkalmából tartott ülésen. A parlamenti eseményen mintegy 200 szakember vett részt.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke arról beszélt, hogy a technológiai környezet ma már annyira tökéletes, hogy meglétét teljesen egyértelműnek veszik az emberek.

Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke úgy vélte: további lépésekre lenne szükség ahhoz, hogy a mérnöki szakma vonzóvá váljon és megfelelő szaktudással rendelkező utánpótlást neveljenek ki. Az SZDSZ-es politikus hangsúlyozta: le kell számolni azzal az illúzióval, hogy Magyarország a szürkeállomány országa; a tudás szétszóródott, márpedig eredményt csak a tudás központosításával lehet elérni.

Molnár Károly kutatásért és fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a magyar feltalálók találmányainak fontosságára hívta fel a figyelmet.

Állami feladatok

A konferencián részt vett Straub Elek, a Magyar Telekom Nyrt. nyugalmazott elnök-vezérigazgatója is. A szakember az InfoRádióban azt mondta: az infokommunikációs technológia fejlődésének jelenleg gátat szab, hogy Magyarországon megfelelő képzettség híján a lakosság fele nem él az internet adta lehetőségekkel.

Az internethasználat elterjedése elérte azt a szintet, amely a magyar gazdaság és társadalom állapotából következik, innen viszonylag rövid távon csak tudatos programokkal lehet előre lépni - fejtette ki Straub Elek.

A Matávot, illetve a Magyar Telekomot több mint egy évtizedik vezető üzletember hangsúlyozta: a terület szabályainak kidolgozása és a gazdasági fejlesztések kiemelt támogatása az állam feladata.

Straub Elek szerint a következő néhány évben a digitális televíziózás és rádiózás területén lesz a leggyorsabb a fejlődés.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×